SIBIRSKA BOROVNICA - Caprifolium caeruleum (L.) Lam., Isika coerulea (L.) Medik., Lonicera pallasii Ledeb.

Narodna imena: plava kozokrvina, modra kozokrvina, modra kozja krv, haskap, plavo pasje grožđe, majska jagoda, kamčatska borovnica

Dolazi iz Sibira i sjevernoistočne Azije. Njegov grm nalikuje grmu borovnice pa ga zato nazivaju i sibirskom borovnicom. Duguljasti modro-ljubičasti plodovi jedinstvene su arome i gorko-slatkog okusa. Do daleko u prošlost se koriste u ruskoj, kineskoj i japanskoj narodnoj medicini. U Japanu se, ne bez razloga, naziva eliksirom života.

Pokazalo se, naime, kako haskap pomaže sniženju visokog krvnog pritiska. Osim toga, doprinosi liječenju anemije i probavnih tegoba, te sprječava prerano starenje čuvajući elastičnost kože. Jedan čak japanski proizvođač sok od haskapa reklamira kao sok za mladost i dugovječnost.

Danas je ovo voće posebno rašireno i cijenjeno u Sjevernoj Americi i Aziji.

Haskap ne zahtijeva posebnu njegu prilikom uzgoja. Otporan je na niske temperature, brojne nametnike i bolesti, te uspijeva na različitim tipovima zemlje. Omiljen je stoga među poljoprivrednicima koji se bave ekološkom proizvodnjom.

Plodovi haskapa su mekani i nježni pa ih se mora pojesti ili preraditi u roku od 1 do 2 dana. U frižideru se mogu držati do 7 dana. Zbog nježnosti i kratke trajnosti često se koristi za izradu džema, želea, sladoleda, soka, voćnog jogurta i slično.

Neki eksperti vjeruju kako bi haskap mogao oduzeti primat borovnici kao super namirnici. Potvrđuje to podatak da je vitamina C u haskapu tri do deset puta više nego u borovnicama. Glavni antioksidansi u ovim plodovima su fenolni spojevi; u prvom redu flavonoli, antocijanini i fenolne kiseline (npr. salicilna i kumarinska). Više ih je u haskapu nego u malinama, jagodama, Inka bobicama (fizalisu), kupinama i borovnicama. Nadalje pokazalo se kako haskap ima efikasniju antioksidativnu aktivnost od paradajza, šumskih jagoda, borovnica i malina.

Bobičasto voće generalno pokazuje pozitivan efekat na čovjeka. Haskap pokazuje antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje. Doprinosi zdravlju desni te pomaže liječenje upale očiju i nealkoholne masne bolesti jetre.

Mnogo je načina kako možemo uključiti haskap u svoju prehranu.

Evo prijedloga:

  • Dodajte haskap voćnoj salati
  • Kratko propirjajte bobice haskapa pa dobiveni pire prelijte po biskvitnom kolaču ili palačinkama.
  • Usitnite bobice haskapa, te ih dodajte jogurtu.
  • Maline i haskap možete za doručak dodati zobenim pahuljicama i jogurtu.

(DozaZdravlja.com)