Jedna od misterija oko COVIDA-19 je zašto nivo kisika u krvi može pasti opasno nisko, a da pacijent to ne primijeti. To je poznato kao "tiha hipoksija". Zbog toga pacijenti dolaze u bolnicu u punom lošijem zdravstvenom stanju nego što shvaćaju, a u nekim slučajevima i prekasno za djelotvorno liječenje. No potencijalno spasonosno rješenje u vidu tzv. pulsnog oksimetra omogućava pacijentima da prate nivo kisika kod kuće, a košta samo dvadesetak funti, piše BBC.

Pulsni oksimetar koristi se za visokorizične COVID-pacijente u Velikoj Britaniji, a mnogi doktori smatraju da bi svi trebali imati taj uređaj.

Normalan nivo kisika u krvi je od 95 do 100 posto.

- Primali smo pacijente s COVIDOM-19 koji su imali od 70 do 80 posto. Bilo je to zaista neobično i zastrašujuće otkriće koje nas je nagnalo da preispitamo ono što radimo - navodi dr. Matt Inada-Kim, specijalist za akutnu medicinu u Hampshireu koji je postao voditelj nacionalnog projekta Covid Oximetry@home.

Pulsni oksimetar navlači se na srednji prst i emitira svjetlost u tijelu. Prema količini apsorbirane svjetlosti mjeri nivo kisika u krvi. U Engleskoj se takvi uređaji daju osobama s COVIDOM-19 starijim od 65 godina, mlađima koji imaju druge zdravstvene probleme ili osobama za koje doktori procijene da je potrebno.

Mjerenje se obavlja triput dnevno. Ako padne ispod 93 ili 94 posto, potrebno je nazvati doktora obiteljske medicine. Ako padne ispod 92 posto, odmah treba poći na hitni prijem ili pozvati Hitnu pomoć. Studije koje još nisu prošle nezavisnu recenziju pokazale su da i mali pad nivoa kisika ispod 95 posto može povećati rizik od umiranja.

- Smisao cijele ove strategije je sprječavanje teških oboljenja, odnosno primanje pacijenata u situacijama kad im još možemo efikasno pomoći - izjavio je dr. Inada-Kim.

Engleski NHS nabavio je 300.000 pulsnih oksimetara. Dr. Inada-Kim priznaje da nema konačnih dokaza da ova sprava spašava živote i najavljuje da bi se o tome trebalo više znati do četvrtog mjeseca ove godine. No prvi pokazatelji su pozitivni.

- Ono što primjećujemo su kraći boravci u bolnicama, bolje preživljavanje i smanjenje pritiska na hitne službe - izjavio je Inada-Kim, koji je toliko uvjeren u ulogu pulsnog oksimetra u suzbijanju tihe hipoksije da je naglasio kako bi svi trebali razmisliti o nabavljanju jednog.

- Ja bih to učinio, a znam i mnoge kolege koji su ih kupili i podijelili svojim bližnjima - zaključio je Inada-Kim i dodao kako treba provjeriti imaju li uređaji oznaku CE te da treba izbjegavati aplikacije na mobitelima zato što nisu pouzdane.