Žena po imenu Erramatti Mangayamma (74) iz Indije rodila je u Gunturu zdrave blizanke nakon što je prošla postupak medicinski potpomognute oplodnje IVF (In vitro fertilisation) i vjeruje se da je najstarija porodilja na svetu. Ona i njen suprug Yerramatti Raja Rao (80) presrećni su jer su pokušavali da dobiju dijete 57 godina, a nada u njima se probudila nakon što im je komšinica ostala trudna u 55 godini.

Klinika za medicinski potpomognutu oplodnju platila je većinu zahvata, jer je to za njih bilo veliko dostignuće. Erramatti je u bolnici provela svih devet mjeseci trudnoće, a djevojčice je rodila carskim rezom u privatnoj bolnici Ahalya u Kothapetu.

Žena 74 porođaj Indija 1 DZ

- Zahvat je prošao bez ikakvih problema, i majka i bebe su zdrave i nemaju nikakvih komplikacija. Međutim, majka je odvezena na odjeljenje intenzivne njege kako bi se oporavila od stresa koji je pretrpjela posljednjih nekoliko sati - izjavio je dr. Sanakayyala Umashankar.

- Ne mogu da vam izrazim svoja osjećanja riječima. Ove bebe su me upotpunile. Moje čekanje od gotovo šest decenija napokon je došlo kraju. Sada me više niko ne naziva neplodnom - izjavila je ova žena koja je kroz menopauzu prošla prije 25 godina.

POVEZANO
Atifa bebaDRUGA NAJSTARIJA PORODILJA U SRBIJI IKAD: Atifa Ljaljić u 59. godini rodila djevojčicu!

- Razmišljala sam o postupku medicinski potpomognute oplodnje otkako je moja komšinica na taj način začela u 55 godini. Imala sam snažnu želju biti majka - dodala je.

Doktor Umashankar, koji ju je pratio tokom cijelog postupka, priznaje da se jako iznenadio kada mu je došla ova penzionerka i rekla šta želi i kako je to izuzetno rijedak slučaj. Dodao je da ova žena uprkos poznim godinama nije imala problema sa začećem i trudnoćom, jer nije imala medicinskih komplikacija poput dijabetesa i hipertenzije.

- Odlučila je da isproba in vitro oplodnju (IVF) i zato je došla kod nas. Iznenadili smo se snagom njene volje pa smo proveli medicinske testove i ustanovili da je ona zapravo pogodan kandidat za začeće putem IVF-a - objasnio je.

POVEZANO
101-bebaŽENA STARA 101 GODINU RODILA ZDRAVU BEBU TEŠKU 4 kg: Evo šta je istina! (FOTO)

- Očekujem da ona neće imati većih zdravstvenih problema ni u periodu nakon porođaja, nije u mogućnosti da doji djecu. Ali, to je najmanji problem, bebe možemo hraniti mlijekom dobijenim iz banke mlijeka - objasnio je ovaj doktor.

Odgovorio je i na pitanje kako je uspjela da ostane trudna iako je prošla menopauzu i njeno tijelo više nije proizvodilo jajašca?

- Dakle, pokušali smo sa jajašcem dobijenim od drugog davaoca i oplodili smo ga spermom njenog supruga metodom IVF-a. Srećom, začela je nakon prvog ciklusa i otkrili smo da je trudna u januaru. Njeno zdravstveno stanje tokom trudnoće stalno su pratili kardiolozi, pulmolozi, ginekolozi i nutricionisti - izjavio je doktor Umashankar.

Erramatti vjeruje da je pretekla dosadašnju rekorderku za najstariju novu mamu, ženu po imenu Maria del Carmen Bousada de Lara koja je imala 66 godina kada je rodila. Ona je rodila blizance, dvojicu dječaka 2006. godine.

Inače, Mangayamma i njen suprug poljoprivrednik Yerramatti Raja Rao vjenčali su se 22.03.1962. godine i od tada su pokušavali dobiti djecu.

Samo dan nakon što su njihove djevojčice rođene, otac je doživio moždani udar, pa je zadržan na liječenju u bolnici.

POVEZANO
Petra Golec (23)PETRA (23) RODILA VEĆ OSMO DIJETE: Evo šta je izjavila nakon najnovijeg porođaja!