Marina Dušanić (25) iz Prnjavora položila je sve ispite na Medicinskom fakultetu sa prosjekom 9,50. S takvim rezultatom, namjerava napustiti Bosnu i Hercegovinu, jer u njoj, kako tvrdi, ne vidi svoju budućnost.

- Ne vidim mogućnost za posao i za neki bolji život i napredak, iako mi je žao što moram ovdje sve da napustim i svoju porodicu i svoj grad, jer stvarno volim i cijenim sve što imam ovdje. Teška srca, ali ja moram da odem u inostranstvo jer se ovdje nama bolji uslovi i bolje prilike ne pružaju - navodi Marina za portal Dnevnick.com.

Marina smatra da je poražavajuće gledati ljekare koji su prinuđeni da pacijente iz Hitne pomoći vraćaju jer nemaju osnovna medicinska sredstva za rad.

- Ja sam imala primjere i u svojoj porodici da dođem u Hitnu u lošem stanju pacijent i da oni kažu morate da idete u apoteku, nemamo infuziju. Taj dan je bio praznik neki, u Prnjavoru ne radi ni jedna apoteka,  i šta vi onda da radite? Radi se štapom i kanapom. Jako je tužno. I plate koje nisu dovoljne da spajamo kraj sa krajem, da školujemo našu djecu da im pružimo nešto bolje. Ja prvenstveno zbog toga idem - objašnjava Marina.

Marina ima nekoliko prijatelja koji su završili Medicinu i koji su željeli da ostanu u svojoj državi, ali jednostavno bez stranačke opredijeljenosti i određene sume novca nisu uspjeli dobiti posao i sada su, tvrdi Marina, na putu prema Njemačkoj.

- Ti mladi koji bi ostali ovdje i što imaju volju da nešto pokrenu, mislim da je jako teško jer oni su pod pritiskom starijih i tih koji su već dugo u politici da će takvih uvijek biti koji ograničavaju, nameću nešto svoje i jako teško je da se nešto promjeni - navodi Marina.

Ona zaključuje da je neophodno političarima sugerisati da se više posvete mladima, da cijene njihov rad i trud, da se studenti nagrađuju i da najbolji studenti u generacijama na svim fakultetima dobiju posao, bez stranačkog ili bilo kojeg drugog uslovljavanja.

(DozaZdravlja.com/Dnevnick.com)