21-godišnja djevojka koja je otišla spavati osjećajući se "ošamućeno" i pomalo slabo, sa relativno blagom glavoboljom, umrla je na majčinim rukama sljedećeg jutra.

U pitanju je Jessica Cain iz Gatesheada u Velikoj Britaniji, koja je imala meningitis i septikaemiju i preminula je prošlog mjeseca. Žalila se na glavobolju, a zatim je uzela paracetamol i otišla je u krevet na počinak, javio je The Sun.

POVEZANO
Hitna pomoć BLTUŽNA VIJEST IZ BANJALUKE: Uprkos svim naporima doktora, od meningitisa preminuo tinejdžer (16)

Njena mama, Sheila Rowell (49), idućeg jutra je pronašla svoju kćerku nerespodibilnu - nije je uspjela probuditi!

"Rekla mi je da ima malu glavobolju i da se osjeća ošamućenom. Uzela je paracetamole i vodu i otišla u krevet", prisjetila se mama večeri uoči tragedije.

"Ujutro, otišla sam da bih vidjela kako je i porazgovarala s njom, ali nisam je mogla probuditi..."

Sheila nazvala Hitnu pomoć i pokušala izvesti reanimaciju na licu mjesta, prema instrukcijama koje je putem telefona dobila od hitne službe. Nakon što je Sanitet stigao na lice mjesta, niti oni nisu uspjeli oživjeti Jessicu.

SIMPTOMI: Upala dišnih putova obično prethodi povišenoj temperaturi, glavobolji, ukočenom vratu i povraćanju. Dodatni simptomi koji mogu biti povezani s ovom bolešću su: osjetljivost na svjetlo (fotofobija), promijenjeno stanje svijesti (preosjetljivost, nemir, smetenost, pospanost do kome), zatim bolovi u vratu i mišićima, poremećaj govora i drugi. Kod male djece u dobi od 3 mjeseca do 2 godine simptomi su manje predvidljivi. povišena temperatura, povraćanje, iritabilnost, grčevi cijelog tijela, krikovi i napetost fontanele najčešći su simptomi, a kočenje vrata može i izostati.

Kasnije je otkriveno da je 21-godišnjakinja imala meningitis i septikaemiju - odnosno trovanje krvi.

Mama je dodala: "Svi su i dalje u šoku. Ovo nas je teško pogodilo. Dogodilo se tako brzo i iznenada..."

Jessicu svi opisuju kao divnu djevojku, kako svojom vanjštinom, tako i iznutra, i tvrde da je bila pravi "Anđeo sa Sjevera". Ona je upravo započela studije na Univerzitetu Derby, a cilj joj je bio ostvariti karijeru u art terapiji.

Nekoliko zadnjih nedjelja prije smrti provela je putujući u Manchester, Derby, Birmingham i Sheffield sa prijateljima, prije povratka na North East.

- Ona je bila divna i uvijek sretna i nasmiješena. Imala je smiješak na svakoj njenoj fotografiji koju imam, navodi majka, koja želi da podigne svijest u javnosti o potencijalno smrtonosnoj meningokoknoj bolesti.

POVEZANO
Opća bolnica BjelovarTUGA U BOLNICI: Uprkos svim naporima doktora umrla 11-godišnja djevojčica iz Čazme