Ovo je najskuplje, a za mnoge i najukusnije jelo sa sushi menija. Međutim, jednog ljubitelja sašimija je njegovo omiljeno jelo dovelo u teško zdravstveno stanje, jer je njegovo tijelo bilo puno trakavice/pantljičare. Jednostavno, čovjek je jeo ribu zaraženu jajima trakavice, a ovaj tip infekcije je opasan po život kad zahvati mozak.

Kinez je otišao kod doktora, žaleći se na bolove u stomaku i svrbež. Na njegov užas, skeniranje je otkrilo da mu je tijelo zaraženo trakavicom, nakon što je pojeo previše sašimija - kriške sirove ribe.

Doktori vjeruju da je nekuhani, japanski delikates od sirove ribe kontaniminiran. Istraživanja su pokazala da konzumiranje sirove ili nedovoljno termički obrađene ribe može dovesti do raznih parazitskih infekcija. Trakavice se pojavljuju u tijelu nakon konzumiranje larve diphyllobothrium, a pronađene su u slatkovodnim ribama poput lososa, a čak iako se mariniraju ili su dimljene, ribe mogu prenijeti crva.

Iako se ovo češće događa u siromašnim područjima, sve češće zahvaća i razvijene zemlje. To je najvjerovatnije jer je sushi sve popularniji.

I druga popularna jela mogu biti zaražena, a to su sirovi soljeni ili marinirani fileti koji dolaze iz skandinavskih ili baltičkih zemalja, zatim carpaccio karakterističan za Italiju, kao i sirovi losos.