Hrana može biti i najbolji lijek, a doktorica Sarah Brewer u svojoj knjizi Jedite dobro, ostanite dobro objašnjava kako pobijediti 7 zdravstvenih smetnji.

Naučne studije pokazuju da je prehrana naša prva linija odbrane protiv bolesti. Dobro je znati da prehrana može, ne samo ublažiti, nego i prevenirati zdravstvene probleme.

Sigurno je da je prevencija bolja nego liječenje, tako da mudro treba odabrati namirnice koje se često nalaze na našem jelovniku.

1. Astma

Osobe koje boluju od astme preosjetljive su na razne okidače koji uzrokuju kašalj, teško disanje i kratak dah.

Namirnice koje mogu pomoći:

- Jedite više omega-3, odnosno skušu, haringu i losos, kao i govedinu.
- Jedite više voća i povrća, a posebno se preporučuju jabuke i zeleno lisnato povrće.
- Povremeno se počastite tamnom čokoladom i kafom, jer sadrže tvari koje suzbijaju kašalj.

2. Demencija

Ovo stanje pogađa jednu od 30 osoba u dobi od 65 do 75 godina, a procenjuje se da se više od polovice može spriječiti ishranom i promjenama u načinu života.

Hrana koja može pomoći:

Voće i povrće pozitivno utječu na krvni pritisak i štite od demencije. Zeleno lisnato povrće je posebno važno jer sadrži folnu kiselinu. Jedite ribu ili morske plodove bar jednom sedmično. Vitamin E štiti od Alzheimerove bolesti, pa jedite avokado, puter, žitarice od cjelovitog zrna, orašaste plodove i sjemenje, ribu i jaja.

3. Psorijaza

Psorijaza je kožna bolest, a pogađa jedno od pedeset ljudi. Dobra vijest je da neke namirnice mogu olakšati simptome.

Jedite više plave ribe, a od začina se preporučuje kurkuma. 

4. Neaktivna štitna žlijezda

Čak jedna od 12 žena ima problem s usporenim radom štitne žlijezde, što uzrokuje grčeve i slabost mišića, debljanje, suhu kožu i krhku kosu.

Jedite namirnice bogate selenom - pšenične klice, brazilske oraščiće, ribe, cjelovite žitarice, gljive, luk i bijeli luk. Da biste unijeli dovoljno joda, jedite ribu, plodove mora, jaja, meso i mlijeko.

Izbjegavajte prokulice, brokule, kupus i karfiol, a smanjite unos šećera.

5. Depresija

Ovaj poremećaj raspoloženja je povezan s neuravnoteženim hemikalijama u mozgu kao što su serotonin, noradrenalin i dopamin.

Prehrana se treba zasnivati na cjelovitim žitaricama, korjenastom povrću, mahunarkama i plavoj ribi. Pokušajte ne preskakati obroke.

Unosite vitamin D: Jedite ribu, jetricu, jaja, puter i mlijeko i pomalo se sunčajte.

6. Visok krvni pritisak

Čak jedna od tri odrasle osobe ima problema s visokim krvnim pritiskom, ali studije pokazuju da prilagođena prehrana može znatno smanjiti pritisak.

Jedite više voća i povrća, žitarice od cjelovitog zrna, perad, ribu i mliječne proizvode s manje masnoće.

Izbjegavajte crveno meso, masti, hranu bogatu holesterolom i slatkiše.

Povećajte unos kalija koji pomaže da se istjera višak natrija iz organizma. Namirnice bogate kalijem su banane, avokado, slatki krompir, špinat i brokula.

Također, pijte sok od nara, jer su naučnici dokazali da svakodnevno konzumiranje ovog soka za samo mjesec dana znatno smanjuje krvni pritisak,

Smanjite unos soli - izbjegavajte čips, masne sireve i gotova jela. Također, izbjegavajte slatkiše i gazirana pića.

7. PMS

Svaka druga žena pati od PMS-a, a simptomi su razdražljivost, glavobolja, umor, nadutost i preosjetljivost grudi. 

Jedite složene ugljikohidrate svaka tri sata: Odaberite hljeb ili kekse od cjelovitih žitarica kako bi ste održali šećer u krvi stabilnim. Povećajte unos kalcija i magnezija koje možete naći u mliječnim proizvodima, zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, sjemenkama i mahunarkama

Pokušajte izbjeći prekomjeran unos soli.