Povodom Svjetskog dana oboljelih od multipla skleroze, u Srbiji je pokrenuta veliku akciju pomoći oboljelima od ove teške bolesti. O tome možete više doznati na >>> OVOM LINKU

U Srbiji živi 7.000 ljudi oboljelih od mulitipla skleroze, a samo 728 pacijenata prima terapiju, u kojoj ne postoji nijedan inovativni lijek!

Za oboljele je čak i odlazak u banju na liječenje često veoma problematičan i za neke, nažalost, nedostižan. Ovi poražavajući podaci izrečeni su povodom Svjetskog dana oboljelih od multipla skleroze.

- Dok je u svetu liječenje oboljelima dostupno odmah posle postavljanja dijagnoze, kod nas većina i ne dobije terapiju! Pacijenti se nalaze u beznadežnoj situaciji i ostaje im samo da se mole da njihova bolest neće agresivno napredovati. Multipla skleroza se ne može izliječiti, ali lijekovi mogu usporiti tok bolesti i održati čovjeka što duže funkcionalnim! Nije nam dostupan nijedan jedini inovativni lijek - naglašava Vesna Savić (48) iz Društva multiple skleroze Srbije.

Prema njenim tvrdnjama, terapija mora da se prima cijeli život, a liječenje po čovjeku na mjesečnom nivou košta oko 1.000 eura.

- To nije malo, ali zar državi nije jeftinije da građanina održava radno sposobnim, nego da ide u invalidsku penziju, recimo? Kod nas u Društvo dolazi sve više mladih u zamahu snage, jedan dan je sve bilo OK, a drugi već ne možete da ustanete iz kreveta i niko vas ne razumije... Život osoba oboljelih od MS ne mora da bude toliko težak ako postoji podrška porodice, prijatelja, na poslu, ali i od države - smatra Savićeva i dodaje da oboljeli čak često budu odbijeni da o trošku RFZO odu na liječenje u banju.

FAKTI - ŠTA JE MULTIPLA SKEROZA?

 1. Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema nepoznatog uzroka
 2. Bolest može imati benigni ili maligni tok
 3. Uglavnom se javlja između 20. i 40. godine života
 4. Skoro tri puta je češća kod žena nego kod muškaraca
 5. U svijetu od multiple skleroze boluje skoro tri miliona ljudi

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

 • iznenadni gubitak vida praćen bolom
 • gubitak pamćenja
 • slabost ekstremiteta
 • teškoće koordinacije i održavanja ravnoteže
 • spazmi mišića i utrnulost ekstremiteta ili dijela tijela
 • gubitak osjećaja za dodir
 • teškoće u govoru
 • vrtoglavica i zamor