Koronavirus je stigao u neposredno susjedstvo. Epidemija se širi po Italiji, dvije osobe su umrle, a broj zaraženih raste iz sata u sat. Vlada Italije odlučila je blokirati pristup gradovima u kojima ima najviše zaraženih u regijama Lombardiji i Venetu.

Tako bi se u svojevrsnoj izolaciji trebalo naći deset gradova i općina u Lombardiji, gdje živi 50.000 ljudi, te gradić Vo' s 3.000 stanovnika u regiji Veneto.

- Želimo izolirati zarazu koliko je god to moguće unutar određenog područja, izjavio je ministar zdravstva Roberto Speranza nakon hitnog sastanka kabineta koji je održan u subotu u Rimu.

Kako piše Corriere Della Sera, oni koji se ne budu pridržavali pravila bit će privedeni.

U bolnici u Rijeci (Hrvatska) hospitalizirana je jedna osoba iz Italije pod sumnjom da ima koronavirus. Rezultati se očekuju. Također, od jučer ujutro u zagrebačkoj bolnici Dr. Fran Mihaljević nalazi se muškarac koji je bio na kruzeru Diamond Princess. On, kako je sinoć objavljeno, ne pokazuje znakove bolesti, ali  svejedno treba 14 dana provesti u izolaciji.

Ministarstvo zdravstva jutros je objavilo letak, a nešto kasnije i video. Na njima se u kratkim crtama objašnjava sve što treba znati o koronavirusu i načinu na koji se širi.

- Koronavirus uzrokuje virusnu bolest koja se manifestira simptomima sličnim gripi. Brzo se širi, mogu se zaraziti ljudi i životinje. U nekim slučajevima može dovesti do težih komplikacija respiratornog sustava ili smrti...

U nastavku možete vidjeti brošuru. Ranije u tekstu ubačen je i video.

Koronavirus letak Hrvatska DZ 1