Eksperimentalni lijek koji su razvili britanski proizvođač lijekova AstraZeneca i japanska farmaceutska kompanija Daiichi Sankyo mjesecima "drži pod kontrolom" metastatski rak dojke kod žena koje su isrcipile sve druge opcije liječenja, pokazala je prva klinička studija.

Kod pacijentica na lijeku trastuzumab derukstekan, također poznatom kao DS-8201, koje su prethodno prošle oko šest tretmana, u prosjeku nije bilo daljnjeg napredovanja karcinoma tokom nešto više od 16 mjeseci, javlja Hina.

POVEZANO
Oolong čajNAUČNICI U NEVJERICI: Ekstrakt oolong čaja potpuno je zaustavio rast ćelija RAKA DOJKE!

Jose Baselga, šef onkoloških istraživanja u AstraZeneci, izjavio je da je kod te grupe pacijentica, koje su primjenjivale druge opcije liječenja, uobičajeno dolazilo do pogoršanja stanja, tj. napredovanja karcinoma, već nakon šest mjeseci.

- Ovo je pozitivni efekat bez presedana - naveo je Baselga za lijek koji snažne ćelijske otrove veže za antitijela koja se lijepe za tumorske stanice, štedeći pritom zdrave stanice koje bi se primjenom uobičajene kemoterapije oštetile.

Kancer dojke RTG

Studija nazvana DESTINY-Breast01 prva je od predviđenih 28 ispitivanja s lijekom trastuzumab derukstekan.

Potom bi se efikasnost lijeka trebala ispitivati u ranijim fazama tumora dojke, a također se ispitivati njegova djelotvotrnost u liječenju karcinoma pluća i želuca.

- Ako se taj učinak uočava u ovoj fazi bolesti, mislim da lijek može biti nevjerovatno koristan kod pacijenata u ranim fazama bolesti - vjeruje Baselga.

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca potpisao je sporazum o licenciranju i suradnji s Daiichijem u trećem mjesecu.

POVEZANO
Kikiriki puterJEDNA OD NAJBOLJIH NAMIRNICA PROTIV TUMORA DOJKE: Potvrđeno da je u pitanju puter od kikirikija!