Novinarska organizacija Orb Media vodila je istraživanje na državnom univerzitetu u Fredoniji u New Yorku, koje je otkrilo da flaširana voda sadrži sitne čestice plastike. U najvećem istraživanju ovog tipa dosad ispitali su 250 boca kupljenih u devet različitih država, piše BBC.

 Pronašli su u prosjeku deset plastičnih čestica po litri vode, od čega je svaka veća od debljine ljudske kose. 

Sherri Mason, profesorica hemije na univerzitetu, vodila je analizu i izjavila: «Pronalazili smo plastiku u boci za bocom, brendu za brendom. Ne želimo ni u koga upirati prstom, nego samo pokazati da je plastika prisutna praktično posvuda, da je postala tako sveprožimajući materijal u našem društvu da prodire i u vodu, i to u sve one osnovne proizvode koje konzumiramo svakodnevno».

Trenutno ne postoje dokazi da konzumacija sitnih čestica plastike može štetiti ljudskom zdravlju, ali stručnjaci taj problem još istražuju. Komentirajući rezultate prof. Mason je navela: «Brojke nisu katastrofalne, ali su zabrinjavajuće». Stručnjaci su zaključili da u zemljama u kojim je gradska voda možda zagađena, stanovnici mogu slobodno nastaviti piti kupovnu vodu.

Iz kompanija čija je flaširana voda testirana, poručili su da se svi procesi odvijaju prema najvišim standardima, te da zadovoljavaju sve uslove kvalitete. Istaknuli su kako za pitanje mikročestica plastike nema regulative niti standardiziranih metoda ispitivanja.

Većina kompanija tvrdi da već godinama i sami provode testiranja na plastiku te da su im testovi uvijek u okviru dopuštenog.

Prošle je godine prof. Mason otkrila čestice plastike u gradskoj vodi, a drugi su naučnici plastiku otkrili i u morskoj hrani, morskoj soli, pa čak i zraku.

Svjetska zdravstvena organizacija najavila ispitivanja (WHO) objavila je da namjerava ispitati potencijalne rizike za ljudsko zdravlje od plastike otkrivene u flaširanoj vodi, posebno zato jer zasad ne postoje nikakvi dokazi niti specijalna istraživanja o tome.

Bruce Gordon, koordinator WHO, izjavio je za BBC da je ključno pitanje kakve posljedice može imati cijeloživotna konzumacija sitnih čestica plastike: «Kad govorimo o sastavu plastike - sadrži li toksine, štetne tvari - zasad o tome nemamo istraživanja. Obično imamo ‘sigurnosnu granicu’, no da bismo je definisali moramo shvatiti jesu li i koliko te tvari štetne».

(Doznajemo.com/Jutarnji list)