Ona redovno objavljuje svoje fotografije na kojima izgleda zdravo i u dobroj fizičkoj kondiciji.

Ali TV voditeljka iz Škotske Jenni Falconer šokirala je javnost kada je na društvenim mrežama podijelila dramatičnu fotografiju, koja govori o rijetkoj bolesti od koje pati.

42-godišnja plavokosa ljepotica u četvrtak je na Instagram postavila fotografiju njenog prsta koji izgleda zabrinjavajuće blijed, a što je rezultat malo poznatog medicinskog stanja koje se naziva Raynauldsova bolest.

U pitanju je problem s cirkulacijom, koji posebno dolazi do izražaja pri hladnom vremenu i promjeni temperature.

Jenni Falconer DZ

Ovo stanje izaziva i bolove.

OBOLJELA KAO TINEJDŽERKA. Jenni je prvi put 2014. godine govorila o ovoj bolesti navodeći kako se s njom bori još otkad je imala 17 godina. Navela je da su ponekad bolovi toliko jaki da završi u suzama,

Akutni napadi pogađaju sve njene prste na rukama i nogama, a ponekad traju i do pola sata.

Jenni Falconer DZ

Profesor Chris Denton, konsultant reumatolog u londonskoj Royal Free Hospital, objašnjava kako se Raynauldsova bolest manifestira kad krvne žile postanu preosjetljive zbog hladnoće ili emocionalnog stresa. Osim bolova i promjene boje kože na prstima, kod ovog medicinskog stanja ponekad se gubi i osjetljivost, jer nervni završetci prestanu raditi kako treba. U najtežim slučajevima, bolest može voditi i ka problemima kakve su gangrena i digitalna ulceracija.

POGOĐENA NAJVIŠE ŽENE. Bolest u 90 posto slučajeva pogađa žene – a pomaže nepušenje, izbjegavanje kofeina i drugih stimulansa te boravak na toplom. Navodno su korisni i neki prirodni preparati.