Osim što imaju nisku kalorijsku vrijednost, trešnje su izuzetno bogat izvor hranjivih tvari, vitamina i minerala. Dobri su borci protiv pojave mnogih teških bolesti.

ANTIOKSIDANTNA SVOJSTVA. Pigmenti u trešnjama su polifenolni flavonoidni spojevi, poznati kao antocijanini i glikozidi. Antocijanini su crveni, ljubičasti ili plavi pigmenti koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća. Najviše ih ima u kori, te imaju snažno antioksidantno djelovanje. Istraživanja pokazuju i da ti antioksidativni spojevi pomažu u borbi protiv raka, starenja, neuroloških bolesti i stanjima koja prethode dijabetesu.

PROTIVUPALNA SVOJSTVA. Mnoge studije su pokazale da antocijanini u trešnjama djeluju protivupalno i blokiraju djelovanje štetnih enzima. Dakle, konzumacija trešanja ima potencijalne zdravstvene efekte protiv hroničnih bolnih epizoda kao što su giht, artritis, fibromijalgija (bolno stanje mišića) i sportskih povreda.

DJELUJU UMIRUJUĆE. Posebno je koristan stabilni antioksidans melatonin, koji smiruje živčani sistem i tako pomaže ublažiti neuroze, nesanicu i glavobolju.

IZVRSNE ZA SRCE. Trešnje su izvor cinka, željeza, kalija, mangana te dobar izvor bakra. Kalij je za srce važan mineral te važna komponenta ćelija i tjelesnih tekućina koji reguliraju rad srca i krvni pritisak.

PROTIV RAKA I STARENJA. Antioksidanse kao što su lutein, zea-xanthin i beta karoten možete naći i u slatkim trešnjama, iako ih ima više u višnjama. Ovi spojevi djeluju kao čistači slobodnih radikala i drugih štetnih spojeva, koji igraju važnu ulogu u starenju, razvoju raka i raznih bolesti.

(DozaZdravlja.com/Magazin.hr)