Ako ste realtivno zdravi, da li biste trebali uzimati Bayerov «baby» aspirin svaki dan, za svaki slučaj?

Taj lijek se moguće već nalazi u Vašoj kutiji sa lijekovima i djeluje kao lagan i jeftin način za prevenciju srčanog ili moždanog udara, zar ne?

Međutim, može li Vam takva, mala doza aspirina ipak naštetiti?

POVEZANO
AspirinNEVJEROVATNO NOVO OTKRIĆE: Ako žene uzmu samo jedan aspirin prije nego što imaju se*s sa mužem...

Priču o tome da male doze lijeka iz Leverkusena preveniraju srčani udar sasvim moguće slušate već dosta dugo vremena.

I zaista, studija koja je nedavno objavljena u britanskom žurnalu za kliničku farmakologiju (British Journal of Clinical Pharmacology) pokazuje da ljudi bez kardiovaskularnih bolesti koji uzimaju malu dnevnu dozu aspirina imaju za 17% manje šanse da dobiju neko srčanu oboljenje.

Međutim, otkrilo se da se istodobno za čak visokih 47% povećava šansa za dobivanje krvarenja u probavnom sistemu i čak je za 34% veći rizik od intrakranijalnog krvarenja.

Sam Bayer ima upozorenje na svom proizvodu u kojem se navodi: «Aspirin nije prikladan za svakoga, tako da prije nego što ga uzimate savjetujte se sa svojim doktorom ili apotekarom!»

POVEZANO
Kardiovaskularni sistemOBAVEZNO PROČITATI: Želite li znati koji su sve loši efekti STRESA na Vaš KARDIOVASKULARNI SISTEM!?

Prošle godine, američka organizacija za bolesti srca  (American Heart Association), skupa s nacionalnim koledžom za kardiologiju (American College of Cardiology) i American Heart Association Task Force izdala je nove smjernice o ovom pitanju.

Oni, kad je riječ o aspirinu, preporučuju njegovo uzimanje u onome što nazivaju sekundarna prevencija – odnosno za ljude koji su već imali srčani udar ili imaju visok rizik od istog.

- Naše smjernice jasno upućuju da aspirin može biti adekvatan za neke osobe u cilju prevencije drugog srčanog udara – izjavio je dr. Eduardo Sanchez, prvi čovjek zadužen za medicinsku prevenciju u American Heart Association.

Također, odluka je da dodavanje aspirina u terapiju treba biti učinjeno uz savjetovanje sa doktorom.

- Samo određeni pacijenti – oni koji su stari između 40 i 70 godina i imaju postojeći rizik za kardiovaskularne bolesti – poput pretjerane tjelesne težine, dijabetesa, povišenog lošeg holesterola ili pušenja – mogu doći u obzir da uzimaju dnevnu dozu aspirina kao «prvu liniju» odbrane od bolesti srca i krvnih žila – zaključio je doktor Sanchez.

POVEZANO
Napitak 5 sastojaka 1«MOĆNI RECEPT»: Samo čaša OVOG SOKA očisti Vaše arterije i pomaže SRCU i TIJELU da rade lakše!