Grahorice

Prepune su antioksidansa, proteina i vlakana, pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa, srčanih bolesti, čak i pretilosti. Grahorice čiste toksine, holesterol i estrogen iz vašeg tijela.

Zeleni čaj

Pun je antioksidativnih polifenola, a studije pokazuju da zeleni čaj može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, dojke, želuca, pluća i prostate.

Šipak

To je jedna od `supernamirnica` i to s razlogom. Sjemenke šipka pune su važnih aminokiselina i minerala koji su dobri za imunitet, poput cinka, koji mogu smanjiti holesterol i zaštititi kožu od sunčevih opekotina.

Borovnice

Od svih bobica, borovnice imaju najviše antocijana, snažnog antioksidansa koji im daje plavu boju. Samo jedna šalica borovnica u 7 dana može smanjiti rizik od dijabetesa za čak 23 posto. Savjet: kupite eko-borovnice dok im je sezona i zaledite ih tako da ih imate cijele godine.

Jaja

Dobra su za mozak i podižu energiju, raspoloženje i budnost. Bogata su vitaminom B, važnim za funkcionisanje ćelija. Jaja kokoši koje nisu u kavezima imaju za trećinu manje holesterola i šest puta više vitamina D.

Kefir

Baš kao i jogurt, kefir je pun proteina i kalcija, a pomaže i kod skidanja kilograma.

Jabuka

Bogata je vlaknima i to onim koji smanjuju holesterol, a dobra je i za struk. No, važno je da jedete eko-jabuke. Naime, ovo voće je na vrhu popisa voća koje najviše tretiraju pesticidima.

Orasi

Starijim ljudima koji su konzumirali hranu bogatu vitaminom E i omega-3 kiselinama, nutrijentima koji se nalaze u orasima, mozak se manje smanjio. Orasi pomažu i u sagorijevanju kalorija.

Kokosovo ulje

Jača metabolizam, a ne opterećuje srce. Najbolje da koristite što manje rafinirano.

Avokado

Avokadov spoj masnoća i vlakana pomaže da duže osjećate sitost. Dodavanje avokada u salate moglo bi pomoći u poboljšavanju apsorpcije ostalih sastojaka salate, poput špinata, mrkve i zelene salate.

Kafa

Kafa je jedan od najbogatijih prirodnih izvora antioksidansa. Studije pokazuju da ona smanjuje rizik od pojave raka dojke i jetre. Kofein ubrzava metabolizam za 16%.

Mango

Pun je vitamina A i E, te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Pomaže u probavi proteina, piše healthyliving.msn.com.

(DozaZdravlja.com/Magazin.hr)