Na desetine ljudi širom Srbije primljeno je u bolnice u teškom stanju nakon što su jeli jagode. Većina se žalila na stomačne tegobe, povraćanje i dijareju, ali i visoku temperaturu i kolaps organizma.

Stručnjaci objašnjavaju da se ovi simptomi javljaju kada su jagode prskane prejakom dozom pesticida ili su zalivene prljavom vodom punom bakterija. Inače, decenijama unazad u Srbiji i regiji nije zabilježeno ovako masovno i opasno trovanje jagodama.

POVEZANO
Dupla jagoda 1INTERNETOM SE ŠIRI UPOZORENJE, DA LI JE ISTINA! Izazivaju li jagode koje su srasle rak...??

- Dolazi nam na desetine pacijenata sa simptomima težeg trovanja nakon što su konzumirali jagode. Pošto uglavnom imaju izuzetno visoku temperaturu od 40 stepeni, dijareju i povraćanje, što je obično znak jake infekcije, prebacujemo ih na infektivnu kliniku - navode u Urgentnom centru.

Beograđanin Aleksandar Ilić (59), koji je završio u Urgentnom centru zbog trovanja jagodama, prvo je pomislio da je riječ o običnom stomačnom virusu, a onda je njegovo stanje počelo da se komplikuje.

- Poslije ručka pojeo sam pola kilograma jagoda i tokom noći su krenuli bolovi u stomaku i stravična mučnina. Do jutra mi je bilo sve gore. Počelo je povraćanje, dijareja, groznica, a temperatura je rasla i do 40 stepeni. Sve sam pripisivao stomačnom virusu i popio potrebne lijekove. Međutim, meni je bilo sve gore, toliko da sam u jednom trenutku pomislio da ću umrijeti. Otišao sam u obližnji Dom zdravlja, a kada su me vidjeli u kakvom sam stanju i da sam skoro pao u nesvijest od iznemoglosti, odmah su me poslali u Urgentni centar. Kada su me primili, doktor je odmah pitao da nisam jeo jagode. Očigledno je da nisam bio jedini slučaj. Zadržan sam u bolnici uz infuziju i antibiotike - izjavio je Ilić.

POVEZANO
Jagode u cjediluKAKO SE OVOGA PRIJE NISMO SJETILI? Evo kako da jagode NE PROPADNU brzo nakon što ih kupite!

Sličan problem doživjela je i Beograđanka Tanja Janković. Ona je navela da je, nakon što je pojela jagode, bila u teškom stanju.

- Kupila sam jagode u jednom poznatom supermarketu i čim sam došla kući, oprala sam ih i pojela. Tada sam bukvalno doživjela potpuni kolaps organizma. Otišla sam u Urgentni centar gdje su mi dali neke lijekove i uključili infuziju. Moram da napomenem i da nisam alergična na jagode, jer sam ih do sada često jela i nikada nisam imala problema - navodi Jankovićeva.

Infektolog Žarko Ranković ističe da ovo trovanje nije nimalo naivno i da se svi koji poslije jedenja primijete ove ili slične simptome, odmah jave doktoru:

- Mislim da su ovdje u pitanju hemikalije kojima se prskaju jagode. Voće bi moralo malo da odstoji poslije prskanja, da te hemikalije izgube svoja otrovna svojstva po ljude. Međutim, poljoprivrednici često to ne sačekaju, već odmah počnu da prodaju, jer je cijena izuzetno visoka. Mada, moguće je da su ovdje problem otpadne vode i zagađeni bunari, pogotovo poslije ovako puno kiša i poplava. Tom vodom se zalijevaju jagode, što je jako rizično, jer tako na voću mogu da se nađu izuzetno opasne bakterije iz grupe salmonele ili koli. One izazivaju pravi haos u organizmu - objasnio je Ranković.

POVEZANO
Čišćenje jagodaČITAV ŽIVOT ČISTIMO JAGODE I DRUGO VOĆE NA POGREŠAN NAČIN?! Evo kako treba... (VIDEO)