Poznati zenički ekolog i saradnik portala Doznajemo.com, prof. Akif Smajlović, podijelio je još jednu zanimljivu priču.

- Juče sam se na Pepelarima podsjetio svoga djetinjstva i najčešćeg doručka od bijele kafe DIVKE i šnite hljeba namazanog džemom, maslom ili pavlakom.

O ljekovitosti biljke cikorije od koje se priprema napitak DIVKA dosta je poznato i koriste se u fitoterapiji praktično svi dijelovi. Raste na osunčanim livadama i kraj puteva. Ukratko je dobra za dijabetes, stomačne tegobe, jetru, bubrege i glavobolju.

DIVKA cikorija Akif Smajlović 1

Zaista, nekad je bijela kafa od cikorije bila vrlo popularna, i to je bila jedna vrlo zdrava navika, jer cikorija ne sadrži kofein i doslovno puca od zdravlja, a ne izaziva nikakve nuspojave.

Pijenje napitka od cikorije nevjerojatno je zdrava navika, zbog ljekovitosti koju ova biljka sadrži. Cikorija je korisna ljekovita biljka koja obnavlja krv, cijeli organizam i potiče rad jetre i žučnog mjehura.

Sadrži i do 20% inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu i kalij, te je upravo zbog svog sastava odlično sredstvo za detoksikaciju organizma. Inulin u cikoriji, ovu biljku čini pogodnom i za prehranu dijabetičara, jer ne utiče na porast nivoa šećera u krvi. Svojim djelovanjem pospješuje probavu, potiče lučenje žuči, diuretski djeluje, pokreće rad organizma, a neposredno djeluje i na mršavljenje.

Osim toga, inulin koji cikorija sadrži djeluje prebiotički. Cikorija je prepuna vlakana, pa je stoga i dobar borac protiv kiselosti organizma, odnosno stanja koje je plodno tlo za razvijanje mnogih, pa i malignih bolesti.

To je gorka biljka, a ta gorčina godi za želudac, slezenu, jetru i žuč. Za lijek se sakuplja korijen. U prirodnoj medicini upotrebljava se, međutim, čitava biljka – korijen, list i cvijet. Ima svojstvo diuretika, a dobra je za liječenje reume jer uklanja mokraćnu kiselinu. Konzumiranjem ove biljke potičemo izlučivanje nagomilanih otrova iz tijela i na neki način obnavljamo krv, slično kao i maslačak. Pomaže u liječenju žutice i anemije, ali i u liječenju ovisnosti od kofeina.

DIVKA cikorija Akif Smajlović 1