Britanski stručnjaci počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze COVIDOM-19 kod bolesnika s teškom kliničkom slikom.

Otkrili su da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika ove bolesti imaju jako nizak broj T-ćelija!

T-limfociti ili T-ćelije su, uz B-limfocite, stanice stečene imunosti. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koja potiče stvaranje antitijela, odnosno imuno reakciju u organizmu, te obavljaju širok spektar funkcija koji uključuje ćelijsku imunost i regulaciju imunoodgovora organizma.

POVEZANO
Branislava KeserovićVIRUSOLOG IZ SRBIJE PRIJE 30 GODINA DOKTORIRALA NA KORONA VIRUSU: Otkrila kako se može zaustaviti!?

U novom kliničkom ispitivanju planiraju evaluirati proteina Interleukina 7, koji povećava broj T-ćelija i može pomoći u oporavku pacijenta. Provode ga, piše BBC, stručnjaci s instituta Francis Crick, King's Collegea u Londonu i bolnice Guy's and St Thomas.

Profesor Adrian Hayday s instituta Crick je ijavio da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su vidjeli šta se događa s ćelijama stečene imunosti. "One nastoje zaštititi organizam, ali čini se da virus djeluje tako da ih u tome sprječava jer se njihov broj značajno smanjio".

- U mikrolitri (0,001 ml) kapljice krvi zdrave osobe prosječno ima između 2000 i 4000 T-limfocita. Kod pacijenata zaraženih COVIDOM-19 koje smo testirali bilo ih je samo između 200 i 1200 - naveo je-

Ovo otkriće moglo bi biti prelomno!

POVEZANO
Maska korona djevojka DZRuski doktor objasnio kako se formira imunitet na COVID-19

Naime, ono bi moglo utrti put razvoju testa za utvrđivanje nivoa T-ćelija u krvi, što bi moglo dati rane indikacije o tome kod kojeg će se pacijenta razviti teži oblik bolesti.

Rezultati upućuju i na to da bi se specifičnim načinom liječenja uspio spriječiti pad broja ćelija imunološkog sistema.

Manu Shankar-Hari, savjetnik na Odjelu za intenzivnu njegu bolnice Guy's and St Thomas, navodi da oko 70 posto pacijenata primljenih na taj odjel zbog COVIDA-19 tamo stigne s između 400 i 800 limfocita po mikrolitri krvi. Čim se počnu oporavljati, nivo limfocita počinje rasti, dodaje.

Interleukin 7 je već testiran na maloj grupi pacijenata sa sepsom i dokazano je da sigurno podiže nivo ovih ćelija.

U sklopu ovog ispitivanja namjeravaju Interleukin 7 dati pacijentima s niskim brojem limfocita, koji su na Odjelu intenzivne njege proveli više od tri dana.

- Nadamo se da će se, nakon što se poveća broj tih ćelija, poboljšati ukupno stanje pacijenata. Kao doktor na Odjelu intenzivne njege svakodnevno se brinem o pacijentima vrlo lošeg zdravstvenog stanja, zbog čega bi uspješnost ovakvog liječenja bila vrlo ohrabrujuća - zaključio je.

POVEZANO
Epidemija DZ 3OVAJ VIRUS JE 100 PUTA OPASNIJI OD KORONE: Ubija do 90% posto ljudi koji ga dobiju, još nema lijeka

(DozaZdravlja.com/Index.hr)