Šipak, hranjivo voće bogato antioksidansima, kroz prošlost je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i dugog života. Izuzetno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje.

Mnoge su studije potvrdile da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sistem, piše na stranici Alternativa za Vas.

Pokazalo se i da dnevna doza ekstrakta šipka, od kojeg najčešće konzumiramo čaj ili pekmez, može pomoći u snižavanju krvnog pristiska i nivoa holesterola. Stručnjaci smatraju da bi mogla smanjiti rizik od srčanih bolesti kod pretilih osoba za 17 posto.

Uz korist za srce i krvne žile, sastojci šipka inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje potiču rast tumora.

Šipak je također pun vitamina C te se smatra da odličnim sredstvom protiv upalnih procesa, a odličan je izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.

Sadrži fitokemikalije koje lučenje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a ovo otkriće izuzetno je bitno za prevenciju osteoporoze.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka.

Šipak 1

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti, a bogatstvo antioksidanata čini ulje nara saveznikom protiv starenja. Vraća elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože.

Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima.

Nadalje, obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida.

Uza sve nabrojeno, sok od šipka poboljšava erektilnu funkciju te podiže kvalitetu spermija.

Primjena šipka u domaćinstvu je velika, od njega se mogu pripremiti želei, kolači, sirupi, melase, sokovi, ocat i čaj.

POVEZANO
ArterijeOČISTITE ARTERIJE UZ POMOĆ SAMO JEDNE NAMIRNICE: Evo koja je to namirnica!