S obzirom na to da se lako širi, važno je pravilno rukovati svježom hranom, posebno svježim mesom, jajima te svježim voćem i povrćem, piše portal 24sata.hr.

Ovaj portal donosi 10 savjeta kojih se treba pridržavati:

1. Važno je gdje držite svježe meso – Kad kupite svježe meso, čuvajte ga u posebnoj posudi na donjim policama u frižideru. Važno je da krv s mesa ne bi kapnula na drugu hranu i da se tako izbjegne opasnost od potencijalne zaraze. Neka ta posuda bude dovoljno široka da vam svježe meso stane u nju i da spriječite bilo kakvo kapanje na okolne površine i hranu.

2. Stalno čistite površine i sve s čime kuhate – Svježe meso, pogotovo perad, dobro operite i posušite prije kuhanja. Sve kuhinjske plohe koje ste koristili prilikom kuhanja dobro očistite i isperite. Koristite dvije daske za rezanje – jednu za meso, drugu za povrće. Obje dobro operite deterdžentom i isperite. Posebnu pažnju posvetite daskama na kojima ste rezali meso. Operite ih ručno i ako je riječ o plastičnim daskama operite ih dodatno i u perilici za suđe. Drvene daske dobro operite deterdžentom i dobro isperite u vrućoj vodi.

3. Higijena ruku je najvažnija – Redovito perite ruke prilikom pripreme hrane. Kad završite s kuhanjem, još jednom dobro operite ruke. Čim završite sa svježim mesom, odmah operite ruke. Nemojte u isto vrijeme dirati svježe meso i bebe ili malu djecu.

4. Pazite da li je hrana dovoljno termički obrađena – Nemojte jesti nedovoljno skuhano meso, jaja ili nepasterizirano mlijeko. Jaja uvijek tvrdo skuhajte kako bi smanjili rizik od zaraze salmonelom na minimum. Meso dobro skuhajte ili ispecite. Svježe mlijeko skuhajte.

5. Pazite na prenos između uzročnika i rizičnih grupa – Izbjegavajte direktan i indirektan kontakt s reptilima i malom djecom ili hroničnim bolesnicima.

6. Hrana u restoranu – Ako u restoranu dobijete nedovoljno pečeno meso ili sirovo jaje, ne ustručavajte se vratiti ga. Vaše zdravlje je bitnije od pristojnosti. Meso u sredini mora biti dobro pečeno ili kuhano, svugdje iste, izjednačene boje, a ne ružičasto ili krvavo u sredini.

7. Posebnu pažnju posvetite jajima – Sirova jaja koja nisu termički obrađena koriste se u tiramisuu, domaćoj majonezi, domaćem sladoledu, sosu hollandaise, cezar salati i ponekim ukrasnim kremama. Čuvajte se tih jela. Uvijek pitajte jesu li u njima korištena sirova jaja i pristojno odbijte radi vlastite sigurnosti. U nekim restoranima možete pronaći tiramisu bez jaja upravo zbog sigurnosti.

8. Mala djeca i slatki pilići – Pilići i pačići mogu prenositi salmonelu u svojim crijevima te izmetom zaraziti svoju okolinu, pa tako i cijelo svoje tijelo. Tako se djeca mogu izložiti salmoneli samo zato što su ih dirala. Zato je bolje da mala djeca, pogotovo novorođenčad i bebe ne diraju male piliće, pačiće i ostale ptice. Oni mogu doći u kontakt s bakterijom jednostavno držanjem, maženjem i poljupcima.

9. Spriječite rizik iz voća i povrća – Voće i povrće redovno perite prije korištenja, a za malu djecu i ogulite i potom opet operite i povrće i ruke. Potom očistite prostor na kojem ste gulili i čistili to voće i povrće.

10. Pravilno skladištenje i korištenje skuhane hrane – Skuhanu hranu stavite u frižider ili zamrznite unutar dva sata nakon kuhanja. Ako namjeravate opet jesti tu hranu, zagrijte je do vrenja, a tek potom konzumirajte.