Specijalisti Instituta za citologiju i genetiku iz Novosibirska u Rusiji, razvili su novu revolucionarnu tehnologiju liječenja kanceroznih oboljenja, koja bi u doglednoj budućnosti trebala omogućiti značajno smanjenje doza hemoteraprije i za nekoliko puta, kao i bitno poboljšati efikasnost liječenja raka, odnosno povećati šanse za izlječenje pacijenata!

Nova metoda koja je već spremna za klinička ispitivanja razvijena je nakon višegodišnjeg rada u «Labaratoriji indukovanih ćelijskih procesa», pod vodstvom doktora bioloških nauka Sergeja Bogačeva, javljaju RIA Novosti.

Tehnologija je nazvana «Karanahan» (Ubijanje uzroka) i bazirana je na uočenoj ranjivosti matičnih ćelija kancera u jednoj fazi njihovog životnog ciklusa.

- Proučavajući maligne matične ćelije, naši stručnjaci otkrili su jednu njihovu jedinstvenu sposobnost – preuzimanja ekstracelularnih DNK fragmenata.. Dalja istraživanja su pokazala kako, ukoliko su ti fragmenti ubačeni u ćeliju u precizno određenom vremenskom periodu nakon izlaganja citostaticima (hemoterapija), oni ne dopuštaju ćeliji da kompletira proces obnove – i ona samim tim nestaje – objašnjeno je u izjavi za javnost iz Instituta.

VRLO OHRABRUJUĆI je primjer muškarca, čiji puni identitet nije objavljen, a koji je prema navodima izliječen uprkos tome što su mu dijagnosticirana čak tri tipa raka u tijelu!?

Institut je objavio da je nova tehnologija također nazvana i «3+1», zbog toga što prve tri doze lijeka koje se injektiraju u tumor uništavaju glavninu matičnih tumornih ćelija, a četvrta ubija ostatak zloćudnih ćelija.

Dosad je uspješno tehnika testirana na miševima, kao i na ćelijskim kulturama humanog glioblastoma.

PRAVI TRENUTAK. Temelj cijelog istraživanje je to što je sada moguće pratiti životni ciklus različitih tipova tumora – međutim za svaki individualno je potrebno izabrati pravi trenutak za korištenje lijeka. Zanimljivo je da je spomenuti ciklus povezan čak i s godišnjim dobima, pa nije svejedno da li je proljeće ili jesen!?

- Očito je da bi optimalno rješenje bilo izabrati raspored davanja tretmana za svakog pacijenta posebno – naglašavaju doktori.

Naravno, jasno je da je ova tehnologija zasad izuzetno skupa. Prošla je predkliničke testova, i sada zahtijeva značajna nova ulaganja. Klinički testovi bi mogli trajati između 5 i 10 godina, procjenjuje se.

(DozaZdravlja.com)