Liječenje infekcije SARS-CoV-2 novim antivirusnim lijekom, MK-4482 / EIDD-2801 ili Molnupiravirom, u potpunosti suzbija prijenos virusa u roku od 24 sata, otkrili su istraživači s Instituta za biomedicinu Univerziteta Georgia, javlja EurekAlert!

Grupa koju je vodio dr. Richard Plemper prvo je otkrila da je lijek efikasan protiv virusa gripe.

- Ovo je prva demonstracija oralno dostupnog lijeka koji brzo blokira prenos SARS-CoV-2. MK-4482 / EIDD-2801 mogao bi promijeniti sve - izjavio je Plemper.

TROSTRUKA KORIST. Prekid široko rasprostranjenog prenosa novog koronavirusa u zajednici dok ne bude dostupno masovna vakcinacija najvažnije je za kontrolu COVID-19 i ublažavanje katastrofalnih posljedica pandemije. Budući da se lijek može uzimati na usta, liječenje se može započeti rano radi potencijalno trostruke koristi: inhibirati napredovanje pacijenta do teške bolesti, skratiti zaraznu fazu kako bi se olakšala emocionalna i socioekonomska naknada dužeg izoliranja pacijenta i brzo utihnule lokalne epidemije.

- Rano smo primijetili da MK-4482 / EIDD-2801 ima djelovanje širokog spektra protiv respiratornih RNA virusa i da liječenje zaraženih životinja lijekom na usta smanjuje količinu raširenih virusnih čestica za nekoliko redova veličine, dramatično smanjujući prenos - objacnio je Plemper.

- Ova svojstva učinila su MK-4482 / EIDD / 2801 snažnim kandidatom za farmakološku kontrolu COVID-19.

U STUDIJI objavljenoj u časopisu Nature Microbiology, Plemperov tim prenamijenio je MK-4482 / EIDD-2801 protiv SARS-CoV-2 i upotrijebio zaražene feretke (vrsta afričkog tvora) za ispitivanje djelovanje lijeka na zaustavljanje širenja virusa.

- Vjerujemo da su feretke relevantan model prenosa jer se lako šire SARS-CoV-2, ali uglavnom ne razvijaju ozbiljnu bolest, koja jako podsjeća na širenje SARS-CoV-2 kod mladih odraslih osoba - izjavio je dr. Robert Cox, postdoktorand u grupi Plemper i suvoditelj studije.

Istraživači su zarazili tvora s SARS-CoV-2 i započeli liječenje s MK-4482 / EIDD-2801 kada su životinje počele ispuštati virus iz nosa.

- Kad smo u isti prostor stavili inficirane i liječene životinje, sa onima koje ranije nisu imale kontakt s virusom, ni jedna se nije zarazila - izjavio je Josef Wolf, još jedan član tima.

Ako se ovi podaci zasnovani na feretkama prevedu na ljude, bolesnici s COVID-19 liječeni lijekom mogu biti neinfektivni u roku od 24 sata nakon početka liječenja. MK-4482 / EIDD-2801 nalazi se u naprednim kliničkim ispitivanjima faze II / III protiv infekcije SARS-CoV-2.