Ginekološki pregled sigurno nije na listi najugodnijih, ni fizički ni psihički. Mnogim ženama teško je opustiti se u toj situaciji, a ponekad im u tome dodatno odmaže stav ili pristup njihovih ginekologa.

Ginekolozi ne bi smjeli…

1. ...osuđivati. S ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih dijelova života. Moramo biti iskreni tokom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže ustanoviti uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati.

Imajte na umu da je vaša dužnost iskrenost, a njihova – profesionalnost. Ni u kojem trenutku ne smiju vas osuđivati zbog bilo kojeg detalja iz vašeg se*sualnog života. U obzir dolaze samo profesionalni savjeti koji će vam pomoći da bolje razumijete najintimniji dio svog tijela i očuvate zdravlje.

2. ...nametati lična uvjerenja. Obavezali su se na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na temelju vlastitih uvjerenja govori šta smijete ili pak ne smijete raditi.

3. ..."pogrdno" komentirati vaše tijelo. Tačnije, nikako ga ne bi trebao komentirati, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o izgledu vašeg tijela koji nije vezan za vaše zdravlje nije dozvoljen.

4. ...pregledavati vas bez objašnjenja o tome što rade. Svaka žena zaslužuje znati sve šta njen doktor radi u danom trenutku. Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što ugodnijeg i bezbolnijeg pregleda. Ako su vaši ginekolozi ''zaboravljivi'' i ne govore vam šta rade, slobodno im postavljajte pitanja vezana za pregled.