Hirurg koji je prethodno ove godine najavio da namjerava pokušati prvu transplantaciju ljudske glave, dobio je prvog dobrovoljca. Kritičari i eksperti nazivaju hirurga ludim, postupak fantazijom, a za pacijente predviđaju nešto "gore od smrti".

Sve je počelo 1954. godine, kada je sovjetski hirurg Vladimir Dhemikhov izvršio transplataciju pseće glave na leđa drugog i većeg psa, ali psi bi preživjeli najviše šest dana. 

Prvi put zamjena glava se desila 1970. Robert White i njegov tim su to uradili na majmunima. Nisu pokušali da spoje kičmenu moždinu, tako da majmun nije mogao da pokreće svoje tijelo, ali je mogao da diše. Živio je devet dana nakon kojih je imuni sistem odbacio glavu.

Transplantacija glave 0

Transplantacija glave 0

Sada Sergio Canavero tvrdi da postoje tehničke mogućnosti da se izvede prva ljudska transplantacija glave.

Procedura se sastoji od rashlađivanja glave dobrovoljca i donorovog tijela. Ono što slijedi i što je ključno po Canaveru je čist rez. Ukoliko ste se zapitali zašto nismo u stanju da izliječimo paralizovane pacijente koji su povrijedili kičmenu moždinu, Canavero objašnjava da sila koja nanosi takve povrede najčešće dovodi do nepopravljivih posljedica. On planira precizan rez sa minimalnom silom kojom bi razdvojio kičmenu moždinu, uz minimalnu štetu, koju tvrdi da može sanirati. Dva kraja kičmene moždine planira da spoji sa hemikalijom naziva polietilen glikol, koji dovodi do spajanja masnoća u ćelijskim membranama. Ukoliko polietilen glikol ne bi obavio zadatak, kao rezervnu opciju planira ubrizgavanje matičnih ćelija.

Slijedeći korak bi trebalo biti induciranje kome tri do četiri sedmice da bi se spriječilo kretanje pacijenta. Električnom stimulacijom elektroda koje bi prethodno ugradio bi, prema planu, stimulisao uspostavljanje novih nervnih veza. Možda najveći problem predstavlja odbacivanje glave kao stranog tijela. Rješenje se navodno nalazi u imuno-supresivnim lijekovima.

Značajan problem je pronalaženje zemlje koja bi odobrila takvu transplantaciju, kao i etički aspekt.

Canavero operaciju vidi kao spas osoba sa degenerativnim bolestima mišića i nerava. Takvu bolest ima i Stephen Hawking jedan od najvećih umova današnjice.

Takvu bolest ima i prvi dobrovoljac, 30-ogodišnji informatičar Valery Spiridonov iz Rusije. Kaže da se boji ali da nema mnogo izbora i da mu je stanje gore svake godine.

Naučna zajednica krajnje je skeptična da je transplantacija glave moguća.