Novi koronavirus koji je izazvao pandemiju se vjerovatno pojavio kod šišmiša i proširio se na drugu životinju prije nego što je uskočio u ljudsku populaciju, proizlazi iz studije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i kineskih stručnjaka koja bi trebala biti objavljena u utorak. Dijelovi Izvještaja na 123 stranice su "procurili" u javnost i prije zvaničnog objavljivanja, a u njemu se navodi da je "ekstremno mala šansa" da je virus procurio iz laboratorija, što je "teorija zavjere" koja je procvjetala među skepticima, iako se uglavnom temelji na posrednim dokazima.

Ova otkrića su rezultat zajedničkog istraživanja kineskih stručnjaka i tima pod vodstvom WHO koji je prošlog mjeseca boravio u Kini kako bi istražio porijeklo virusa.

POVEZANO
RTCG prilog koronavirusNEVJEROVATNO: Pogledajte TV prilog od prije 4 godine! "Kinezi su stvorili supervirus"

Istraga je, podsjetimo, bila u centru političkih razmimoilaženja od samog početka. Službenici administracije američkog predsjednika Joe Bidena krivili su Kinu zbog, kako tvrde, nedostatka transparentnosti u vezi s pojavom virusa.

PITANJA BEZ ODGOVORA. Drugi kritičari izrazili su uvjerenje da je istraga nedovoljna, jer su mnogi kineski stručnjaci koji su u nju uključeni povezani s vladinim institucijama i zato što istražitelji nisu imali puni pristup laboratorijskim zapisima i tzv. sirovim podacima.

U izvještaju je istraživački tim iznio najvjerovatnije scenarije zbog kojih se virus prenio na ljude, ali mnoga pitanja ostaju bez odgovora. Identificiranje izvora virusa, što može potrajati godinama - ili čak desetljećima - važan je način za stručnjake da shvate pojavu zaraznih bolesti i spriječe slične epidemije.

Najvjerovatniji put prijenosa, naveli su istraživači, bio je od šišmiša do čovjeka preko srednjeg životinjskog domaćina. Smatralo se da je i direktni prienos sa šišmiša na ljude "mogući vjerovatni put".

Preporučena su i dodatna istraživanja za te i druge scenarije, uključujući retrospektivne studije najranijih poznatih slučajeva povezanih s "mokrom pijacom" u Wuhanu u Kini, koja je bila mjesto prve zabilježene grupe ljudskih slučajeva, ali izvještaj WHO priznaje da nije jasno je li to bio početni izvor izbijanja bolesti.

POVEZANO
Doktor Selimić ŠOKANTNA TVRDNJA"Ovo nije došlo od šišmiša jer COVID19 sadrži previše simptoma da bi dolazili samo od jednog virusa"

VIROLOGINJA iz Holandije, Marion Koopmans, koja je bila članica delegacije WHO, izjavila je ranije ovog mjeseca da, iako su prve velike grupe zaraženih prijavljene u Wuhanu, da nije sigurno je li virus tamo potekao. Koopmans je izjavila da istraga nije pronašla vjerodostojne dokaze da je koronavirus procurio iz laboratorija.

Podsjetimo, hipotezu o curenju iz laboratorija promovirao je bivši predsjednik SAD Donald Trump, a nedavno je takvu izjavu dao i dr. Robert Redfield, bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

- Još uvijek mislim da je najvjerovatnija mogućnost da je ovaj patogen u Wuhanu bio iz laboratorija, znate, pobjegao je... Nije neobično da respiratorni patogeni na kojima se radi u laboratoriju zaraze laboratorijskog radnika - izjavio je Redfield u televizijskom intervjuu za CNN.

POBJEGAO IZ LABA? Redfield misli da nije vjerovatno da bolest koja potječe od šišmiša, kako vjeruju brojni stručnjaci, tako brzo "postane jedan od najzaraznijih virusa koji poznajemo u čovječanstvu i prenosi se s čovjeka na čovjeka" te dodao da nije tvrdio da je virus namjerno pušten.

Na brifingu tima za reakcije Bijele kuće na COVID-19 kasnije u petak, glavni vladin stručnjak za zarazne bolesti, dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, izjavio je da je Redfield "samo iznosio svoje mišljenje".

Robert Garry, virolog s Medicinskog fakulteta Univerziteta Tulane, koji nije bio uključen u istragu WHO, izjavio je da je istraživački tim s pravom uveliko odbacio ideju da je virus "pobjegao" iz laboratorija. Prije otprilike godinu dana Garry i njegovi kolege analizirali su sekvencu genoma novog koronavirusa koji se pojavio u Wuhanu i utvrdili da je virus vjerovatno evoluirao iz prirode. Drugim riječima, stručnjaci nisu pronašli dokaze da je virus proizveden ili izmijenjen u istraživačkom pogonu.

Garry je najavio da će biti potrebno više istraživanja kako bi se razumjelo porijeklo virusa, ali dodao je da je mukotrpan rad presudan za zaštitu od sličnih ili gorih epidemija. Razumijevanje načina na koji se koronavirus pojavio kod šišmiša ili drugih vrsta "pružit će ključne podatke o evoluciji i ekologiji potencijalnih patogena, smjernice za otkrivanje njihove pojave i predložiti rješenja za dizajn odgovarajućih protivmjera", zaključio je Garry.