Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i ove godine je obilježio evropske dane borbe protiv karcinoma kože akcijom besplatnog preventivnog pregleda - skrininga na melanom kože.

Za preglede se javilo više od 500 osoba iz Zenice i drugih općina Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a četiri angažovana ljekara su u prostorima INZ obavljali preglede tokom prethodnog vikenda i cijele radne sedmice.

- Stotinjak osoba, koje su zakasnile u procesu prijavljivanja ili nisu mogle biti pregledane tokom ove akcije zbog ograničenih resursa i mogućnosti ljekara, evidentirano je i biće prioritetno pozvane na preglede u septembru, kada je planiran nastavak akcije – navode iz Instituta.

INZ - melanom pregled 1

Tim ljekara kojeg je predvodila prim.dr. Samira Dajić Hrvanović, subspecijalista-dermatološke onkologije iz Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), dijagnosticirao je kod nekoliko pacijenata koji su se javili na preventivni pregled, sumnju na maligni melanom (karcinom kože) ili promjene koje je neophodno hirurški odstraniti, pa su upućeni na dalje liječenje u adekvatne zdravstvene ustanove.

Iako osmišljena i planirana kao preventivni pregled, akcija pregleda – skrininga kože svake godine rezultirala je pravovremenim otkrivanjem zdravstvenih problema kod određenog broja građana, što cijelom projektu i akciji daje na značaju, kad se uzme u obzir da pravovremenim otkrivanjem melanoma izlječivost gotovo 100 posto.

INZ - melanom pregled 1

Istovremeno, metodom onkološkog tretiranja i liječenja pacijenata, koja je kao posljednja u nizu raspoloživih metoda primijenjena tokom 2016. i 2017. godine u tridesetak slučajeva, uspješnost izliječenosti se svodi svega na desetak posto.

INZ - melanom pregled 1

- Rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi, uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i dijagnostikovati u ranoj fazi. Akcija besplatnog pregleda kože provodi se dva puta godišnje kako bi se skrenula pažnja na opasnost nepromišljenog izlaganja suncu, te podizanja svijesti naših građana o značaju samopregleda mladeža. Briga o najmlađima mora da nam bude prioritet, zato nam je posebno drago da smo ove godine dio kampanje posvetili upravo i zaštiti dječije osjetljive kože, Veliki je rizik i navika odlazak u salone za sunčanje tj. solarije, izjavila je dr. Elma Kuduzović, koordinator Centra za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

INZ - melanom pregled 1

Svi prijavljeni i pregledani su dodatno razgovarali i posavjetovali se sa dermatologom, a uručeni su im i informativni materijali, koje je INZ pripremio za ovu akciju.

INZ - melanom pregled 1

(DozaZdravlja.com)