Davidu Hibbittu (34) iz Velike Britanije prvo su rekli da boluje od hemeroida, koji su se kasnije ispostavili kao treći stadij raka crijeva. Dijagnoza mu je uspostavljena 2012. nakon čega je prošao kroz seriju kemoterapija, radioterapija i operaciju. Doktori su mu krajem 2013. rekli da se rak povukao, no samo mjesec poslije David je pronašao kvržicu.

Ispostavilo se da je riječ o raku limfnih žlijezda u preponama. Tog puta rekli su mu da ne mogu puno učiniti za njega. Procijenili su da ima još 18 mjeseci. David je želio živjeti. Odlučio je na svoju ruku uzimati ulje kanabisa.

- Nakon puno istraživanja odlučio sam se na ulje kanabisa. Prolazio sam kroz kemoterapiju i dolazio sam do tačke gdje nisam puno mogao učiniti. Nisam imao energije. U osmom mjesecu sam odlučio prestati s kemoterapijom. Osjećao sam kao da me ubija i nisam imao šta izgubiti. Nisam mogao prihvatiti da ću umrijeti - ispričao je prije nekoliko godina.

Od tada je uzimao isključivo ulje kanabisa koje je plaćao 50 funti po gramu i trajalo mu je oko mjesec dana.

- Poprilično te udari, ali ni približno nije strašno kao kemoterapija. Bol je gotovo nestala i čini se da je ulje napravilo posao. Želim ljude osvijestiti da postoje i druge opcije - otkrio je David tada.

Početkom 2015. testovi su pokazali da se rak potpuno povukao. Otac šestogodišnjeg sina tada je izjavio:

- Osjećam se odlično i nadam se da će moja priča pomoći drugim ljudima.

No, ranije ovog mjeseca David je preminuo. Rak se ponovno pojavio u trećem mjesecu ove godine i proširio se na pluća i mozak. Njegova familija danas zagovara više istraživanja oko upotrebe ulja kanabisa za oboljele od raka.

- Dave nikad ne bi rekao drugima da odustanu od medicinskog liječenja. Bio je vrlo pažljiv i uvijek je prvo mislio o drugima, a potom o sebi. Ali ulje kanabisa mu je sigurno pomoglo i očito ima ljekovita svojstva. On je pokrenuo grupu podrške i osnovao dobrotvorno društvo za ljude koji se bore s karcinomom. Njegov rad će se nastaviti - ispričala je njegova sestra Alison Hayward za Daily Mail.

Njegova supruga Heather medicinska je sestra i prvo nije bila za njegovo korištenje kanabisovog ulja, jer je ilegalno.

- On je odlučna osoba i puno je istraživao tu temu. Želio je živjeti. Nakon što sam vidjela promjenu na njemu i ja sam se priviknula na to - kazala je Heather.

Britanski istraživači skupljaju podatke pacijenata koji se sami liječe na ovaj način kako bi stekli širu sliku i uporedili njihova iskustva s kliničkim istraživanjima.

- U ovom trenutku nema dovoljno dobrih dokaza da kanabinoidi mogu efektivno i sigurno liječiti pacijente oboljele od karcinoma - objasnila je dr. Kat Arney iz britanskog Istraživačkog centra o raku.

(Doznajemo.com/Dnevnik.hr)