Po Etiopiji (Afrika) navodno se širi misteriozna bolest koju je moguće uzrokovao toksični otpad kojeg proizvodi kinesko bušenje nafte. Etiopljani zbog te misteriozne bolesti krvare iz nosova i usta, a zatim se ruše i umiru, javlja Daily mail.

Bolest se navodno proširila selima u blizini plinskog projekta u Somaliji. Zaraženim žrtvama oči navodno postaju žute, zatim dobiju temperaturu, otekline po tijelu i na kraju nastupa smrt.

Drugi zabilježeni simptomi su žuti dlanovi, smanjeni apetit i nesanica. Nije sasvim jasno šta ovakvu bolest uzrokuje, no mnogi sumnjaju da je do toga došlo zbog otpada koji je zatrovao tamošnju vodu.

Dužnosnici u Addis Abebi demantirali su navode o ovoj bolesti.

- Toksini kroz kiše dolaze iz plinskih polja i oni su odgovorni za ovu epidemiju, izjavio je Khadar Abdi Abdullahi, koji je i sam žrtva ove bolesti.

Taj je 23-godišnjak otpušten iz bolnice kad su mu tamo rekli da za njega više ništa ne mogu učiniti. Kasnije je umro.

Savjetnik somalijske regionalne vlade tvrdi da se pojavila nova bolest koja nikad ranije nije viđena na tom području.

- Nema nikakve zaštite za javno zdravlje, a jasno je da POLY-GCL koristi supstance koje štete ljudskom zdravlju, dodaju.

Ta je kineska kompanije prošle godine potvrdila svoje planove za izgradnju 767 kilometara dugog plinovoda od Etiopije do Djiboutija, za transport etiopskog plina do izvoznog terminala na Crvenom moru.

Daily mail javlja kako je jedan bivši inžinjer te kineske tvrtke tvrdio da je za tri godine rada na gradilištu često dolazilo do izlijevanja tekućina, uključujući i sumpornu kiselinu. Zbog toga stanovnici umiru od toksina prolivenih iz puke nepažnje!?

(DozaZdravlja.com/Jutarnji list)