Na području Federacije BiH zabilježena su dva slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila, a u pitanju su dvije žene koje su trenutno na bolničkom liječenju i klinički su stabilne, potvrđeno je Feni iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mostar.

Prvi slučaj registrovan je u Tuzli 22.08.2018. godine. Oboljela žena je 1942. godište iz Brčkog, ali se liječi u UKC Tuzla. Drugi slučaj registrovan je 29.08.2018. godine. U pitanju je također ženska osoba, rođena 1940. godine.

Komarac oko

Lezije u oku su jedna od simptomatskih manifestacija bolesti

- Obje su trenutno na bolničkom liječenju i klinički su stabilne - izjavila je epidemiologinja Andrea Jurić te naglasila kako za sada ne postoji veći rizik za stanovništvo Federacije BiH.

Bolest Zapadnog Nila odavno je zahvatila i susjedne zemlje, i to nažalost sa smrtnim ishodima.

POVEZANO
Infektivna ZagrebU Zagrebu 5 ljudi u komi nakon uboda komraca! UGLEDNI DOKTOR PORUČUJE: Nema razloga za paniku

U Hrvatskoj je od pojave prvih oboljelih početkom sedmog mjeseca do 10.09. bolest laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla.

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća centralni nervni sistem.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 06.09. na području Starog kontinenta zabilježeno je ukupno 1.112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

Najviše oboljelih je u Italiji (327), Srbiji (262) i Grčkoj (168), ali značajan broj zabilježen je i u Mađarskoj (134) i Rumuniji (117).

Od bolesti Zapadnog Nila u tom je periodu umrla 71 osoba, javlja Fena.

SIMPTOMI. Kod zaraženih osoba, simptomi podsjećaju na gripu: tjelesna temperatura se naglo povećava, prisutna su glavobolja i umor, kao i bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima. Također i bol u očima. Ova bolest ponekad izaziva i blagi prolazni osip i uvećanje limfnih čvorova, a poslije ovih tegoba najčešće nastupa ozdravljenje.

Međutim, kod nekih pojedinaca, naročito starih osoba, virus Zapadnog Nila može da izazove ozbiljnu bolest koja djeluje na moždano tkivo. Kada dovede do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa - upale mozga, riječ je o njenom neuroinvazivnom obliku, koji zahtjeva hospitalizaciju.

Ukoliko se kod vas jave prvi znaci encefalitisa kao što su povišena temperatura, slabost mišića i/ili konfuzija, potrebno je da odmah zatražite ljekarsku pomoć. Simptomi ove varijante groznice su i glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, treme, konvulzije (naizmjenično grčenje i opuštanje tjelesnih mišića, usljed kog se tijelo pacijenta trese), slabost mišića i paraliza.

Kako u vrlo ozbiljnim slučajevima ova groznica može da izazove stalno oštećenje živaca, pa i da bude smrtonosna, ponekad nakon preležane infekcije dolazi do gubitka pamćenja, teškoća prilikom hodanja, mišićne slabosti i depresije.