Kubansku vakcinu protiv rasta malignog tumora pluća dobili su prvi pacijenti u Srbiji. U Ministarstvu zdravlja te države kažu da su za lijek CimaVax zainteresirani i mnogi pacijenti iz regije te da se traži rješenje kako da je i oni dobiju. rocjenjuje se kako u Srbiji ima 900 pacijenata u poodmakloj fazi adenokarcinoma pluća. Sedam mjeseci su čekali vakcinu. Danas su je dobile prve dvije pacijentice iz Srbije. Među njima je Danijela, koja je u ponedjeljak primila terapiju kao pripremu na CimaVax.

– Vjerujem u sve i treba pokušati, treba se boriti. Jedino tako možemo. Nije mi mnogo teško, ali zaista… Bude ponekad, ali ne toliko, kaže ona.

Oboljelima je vakcina ozbiljna nada.

– Oni vjeruju u ovo. Oni su imali veliku želju da prime ovu vakcinu, tako da smo im mi izašli u susret, odradili ono što je bilo do nas, ističe Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije.

Klinika na Bežanijskoj kosi prva je bolnica koja je počela primjenjivati tu vakcinu.

– Četiri pacijenta su danas počela sa indukcionom terapijom, još tri pacijenta čekaju, tako da se za sedam pacijenata imamo kompletne rezultate i počinjemo sa primjenom vakcine, govori onkologinja Sanja Kostić.

Vakcina bi se trebala davati i u kliničko-bolničkom centru u Novom Sadu. Za sada se razgovara s dva zainteresirana pacijenta.

– Još uvijek nije zvanično određeno koliko će pacijenata primiti vakcinu. Još uvijek čekamo detalje onkoloških procedura, kazao je Pedro Camilo Rodriguez, kubanski imunolog.

Srbija je za sada nabavila 1.680 jedinica lijeka za 30 pacijenata koji ga trebaju primiti u narednih godinu dana.

– Za jednu fazu smo već našli rešenje, a to je da ti ljudi mogu da provjere ovdje da li su kandidati za vakcinu, a mi ćemo nastaviti razgovore kako oni mogu da dođu do vakcine, objašnjava Lončar.

Klinička studija kubanske vakcine u Srbiji rezultat je dogovora predsjednika Tomislava Nikolića s Raulom Castrom prilikom zvanične posjete Kubi u petom mjesecu.

(DozaZdravlja.com/AJB)