Glog je poznata ljekovita biljka kada je riječ o zdravlju kardiovaskularnog sistema. Glogove kapi ili tinktura predstavljaju odličnu alternativu lijekovima kod blagih srčanih problema. Poznato je da onaj ko pije čaj od gloga skoro pa ne treba strahovati od infarkta, upravo zato jer glog uravnotežuje i niski i visoki pritisak te jača srčani mišić.

Osim djelovanja na srce i krvne žile, glog ima snažno antioksidativno djelovanje te pomaže uklanjanju masnoća iz organizma. Time je poželjan i kod problema s nakupinama celulita ili pretjeranog nivoa holesterola u organizmu.

POVEZANO
Hrana na prazan stomakOvo je 7 opasnih namirnica: HRANA KOJU NE TREBA JESTI NA PRAZAN STOMAK !!!

Uzimanje tinkture se preporučuje triput na dan u dozi od 5 do 10 kapi, pola sata prije obroka. Naravno, prethodno trebate tražiti savjet Vašeg doktora, jer se ova tinktura ne preporučuje uz neke lijekove za srce.

Također, najbolje je individualno odrediti dozu tako da počnete s dvije do tri kapi triput na dan pa postepeno povećavate broj kapi. Prosječno se uzima tri puta po pet kapi na kašičicu meda, a ako se uzima s vodom ili čajem, tada se može staviti i do deset kapi tinkture.

Tinktura od gloga jako srce

RECEPT KAKO NAPRAVITI TINKTURU. U specijalizovanim trgovinama možete naći tinkturu od gloga u pakovanjima od po 30 do 100 ml. Ovu tinkturu možete pokušati i sami napraviti. Za to Vam treba:

  • 60 grama svježih cvjetova i listova gloga,
  • 3 decilitra 96- ili 70-postotnog medicinskog alkohola
  • te staklena ambalaža koja se može hermetički zatvoriti.

POVEZANO
Napitak 5 sastojaka 1«MOĆNI RECEPT»: Samo čaša OVOG SOKA očisti Vaše arterije i pomaže SRCU i TIJELU da rade lakše!

U staklenku treba staviti navedenu količinu cvjetova i listova te ih u potpunosti prekriti medicinskim alkoholom. Hermetički zatvorenu staklenku trebate čuvati na tamnom i suhom mjestu 21 dan i potom procijediti.

Tinktura se može napraviti i s glogovim plodovima, s bobicama umjesto cvijeća i lišća. Bobice treba pritisnuti kako bi cijelo vrijeme bile zgnječene. Ako to ne učinite, tinktura može propasti. U slučaju bobica, staklenka treba stajati oko mjesec dana pa i nešto više. Također, staklenku treba povremeno promućkati, ali paziti da bobice ne dođu u dodir sa zrakom iznad tekućine i ispod poklopca.

POVEZANO
Hrana na prazan stomakOvo je 7 opasnih namirnica: HRANA KOJU NE TREBA JESTI NA PRAZAN STOMAK !!!

{DozaZdravlja.com/krenizdravo.rtl.hr}