Glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila. Riječ je o vrlo opasnoj bolesti.

Kod zaraženih osoba, simptomi podsjećaju na gripu: tjelesna temperatura se naglo povećava, prisutna su glavobolja i umor, kao i bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima. Također i bol u očima. Ova bolest ponekad izaziva i blagi prolazni osip i uvećanje limfnih čvorova, a poslije ovih tegoba najčešće nastupa ozdravljenje.

POVEZANO
Mira Furlan cbPREMINULA JE MIRA FURLAN: Jedna od najpoznatijih glumica s prostora bivše Jugoslavije

Međutim, kod nekih pojedinaca, naročito starih osoba, virus Zapadnog Nila može da izazove ozbiljnu bolest koja djeluje na moždano tkivo.

Kada dovede do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa - upale mozga, riječ je o njenom neuroinvazivnom obliku, koji zahtjeva hospitalizaciju.

Mira Furlan virus Zapadnog Nila

Lezije u oku su jedna od simptomatskih manifestacija bolesti

Ukoliko se kod vas jave prvi znaci encefalitisa kao što su povišena temperatura, slabost mišića i/ili konfuzija, potrebno je da odmah zatražite ljekarsku pomoć. Simptomi ove varijante groznice su i glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, treme, konvulzije (naizmjenično grčenje i opuštanje tjelesnih mišića, usljed kog se tijelo pacijenta trese), slabost mišića i paraliza.

Kako u vrlo ozbiljnim slučajevima ova groznica može da izazove stalno oštećenje živaca, pa i da bude smrtonosna, ponekad nakon preležane infekcije dolazi do gubitka pamćenja, teškoća prilikom hodanja, mišićne slabosti i depresije.

POVEZANO
Šerbedžija FurlanŠERBEDŽIJA OTKRIO KAKVI SU BILI ZADNJI DANI FURLANOVE: Bila je u komi, prekinuta svaka veza s njom!