Veliki broj žena praktično ugrožavaju svoje živote jer nemaju ni osnovno znanje o simptomima potencijalno smrtonosnog raka jajnika, upozorava Annwen Jones, direktorica organizacije Target Ovarian Cancer koja se bori za suzbijanje ove vrste kancera.

Naime, istraživanja su pokazala da gotovo 71% žena zna da je kvržica na dojci ili pod pazuhom mogući simptom raka dojke, ali samo jedna od pet žena zna da je nadutost jedan od uobičajenih simptoma raka jajnika.

POVEZANO
Muskarac ZenaNAOKO BEZAZLENIH 8 SIMPTOMA: A mogu biti početak ozbiljnih bolesti

- Rana dijagnoza je spas za žene oboljele od raka jajnika, nedopustivo je da žene ne znaju kako prepoznati simptome. Svaka osoba koja ima genetsku predispoziciju za rak dojke ili jajnika trebala bi se zapitati zna li koji su tačni simptomi bolesti, navodi Annwen za "Daily Mail".

Najčešći simptomi raka jajnika su: konstantna nadutost, napuhnut trbuh, bol u trbuhu i zdjelici, osjećaj da ste se brzo najeli ili gubitak apetita te učestala potreba za mokrenjem. Također, obratite pažnju na simptome poput probavnih problema, mučnine, bola prilikom spolnog odnosa, bolova u leđima, neuobičajenog krvarenja u intimnom području, stalnog umora i iznenadnog gubitka težine, navodi se na Internets stranicama NHS-a (Državnog zavoda za zdravstvo u Velikoj Britaniji).

POVEZANO
Zabrinuta doktor8 MALIH SIMPTOMA na koje mnogi ne obraćaju pažnju: TREBATE PROVJERITI da li ukazuju na mogući RAK

(DozaZdravlja.com/Index.hr)