Infekcija izazvana virusom Nipah pokazuje da ima mnogo po ljude opasnijih virusa od korone. Sličnosti sa COVID-19 postoje donekle - simptomi Nipah infekcije variraju od praktično neprimjetnih do gripe, kašlja, glavobolje, kratkoće daha i zbunjenosti. Stanje se može pogoršati u komu tokom svega dana ili dva. Komplikacije mogu uključivati ​​upalu mozga i napade nakon oporavka.

Nipah virus (NiV) je vrsta RNA virusa u rodu Henipavirusa. Virus normalno cirkuliše među specifičnim vrstama šišmiša, onima koji žive na voću. Može se proširiti između ljudi i od drugih životinja do ljudi. Za širenje je obično potreban direktan kontakt sa zaraženim izvorom. Dijagnoza se temelji na simptomima i potvrđuje se laboratorijskim testiranjem.

Zasad nema lijeka, odnosno vakcine/cjepiva, a prevencija je izbjegavanje kontakta sa šišmišima i bolesnim svinjama i ne pijenje sirovog palminog soka.

Prema statistikama, od petog mjeseca 2018. procjenjuje se da se dogodilo oko 700 ljudskih slučajeva virusa Nipah, a umrlo je 50 do 75 posto osoba koje su zaražene. U maju 2018. godine, izbijanje bolesti rezultiralo je sa 17 smrtnih slučajeva u indijskoj državi Kerala. Neki izvori tvrde da se smrtnost može popeti i do 90 posto!?

Bolest je prvi put identifikovana 1998. godine tokom epidemije u Maleziji, dok je virus izolovan 1999. godine. Ime je dobio po selu u Maleziji, Sungai Nipah.

(DozaZdravlja.com/Wiki)