Fenomen smrti ljude intrigira stoljećima, a šta se događa u tom trenutku pokušavaju otkriti mnogi. Zabilježeni su neki simptomi specifični za period prije smrti...

Smrt je neizbježna, ali  znamo li šta se događa netom prije nego osoba umre i može li se taj trenutak prepoznati?

Jedan je stručnjak izjavio kako je smrtni hropac znak sigurne smrti koja nekoga čeka u sljedeća 23 sata, piše New York Post.

POVEZANO
Čulo mirisaOVO JE PRVI ZNAK DA SE ČOVJEKU PRIBLIŽAVA SMRT: Istraživanje potvrdilo da je u pitanju ...

Ovaj se fenomen događa u trenutku kad osoba nije u mogućnosti gutati. Osoba kojoj je smrt blizu diše drugačije, a taj jedinstveni zvuk dio je tog fenomena, navodi dr. Daniel Murrell, s američkog Univerziteta u Alabami. Iako je zvuk stravičan, doktori uvjeravaju kako osoba ne osjeća nikakvu bol.

U takvim slučajevima medicinsko osoblje može pomoći i ublažiti pacijentovu muku okrećući ga na bok da mu se oslobode dišni putevi.

Ostali znakovi koji ukazuju na brzu smrt su: zbunjenost, učestalo zijevanje kako bi se došlo do više kisika, gubitak svijesti i njeno vraćanje, inkontinencija, promjena tjelesnog mirisa, uznemirenost, tamne modrice, ljuštenje kože.

POVEZANO
Labaratorija RusijaNOVI TEST KRVI OTKRIVA DA SE ČOVJEKU PRIBLIŽAVA SMRT: "Pogađa" u čak 83% slučajeva?!

Prošle godine neurolog dr. Cameron Shaw otkrio je šta se događa 30 sekundi prije nego neko umre. Kaže kako već u prvih 10 do 20 sekundi gubimo osjećaj za sebe, izgubi se osjećaj za humor, mogućnost razmišljanja. Tvrdi kako i stvarno postoji svjetlo na kraju tunela, ali to po njemu ne znači nužno da i postoji život nakon smrti.

- Znamo da se taj fenomen događa u trenutku kada mozak više ne prima kisik - naglasio je Shaw.

Dodaje "kako će osoba u tom trenutku i stvarno razmišljati o svom životu i nekim uspomenama i učinit će mu se kao da mu život leti pred očima". Po njemu, izvantjelesna iskustva su trik našeg mozga.

POVEZANO
MrtvacnicaJEZIVA ISTINA: Evo šta se događa sa tijelom nakon što čovjek umre!

(DozaZdravlja.com/24sata.hr)