Nakon neprekidne borbe sa kancerom, bosanska pjevačica Azra Kolaković, alias Donna Ares, je izgubila bitku. Ona nas je navela da ponovo razmislimo o simptomima bolesti, i kako da ih prepoznamo na vrijeme.

Donna je 2014. godine otkrila da boluje od raka pluća. Dugo se borila s ovom bolešću, ali joj se 2015. ponovo vratila kroz metastaze. Borila se svih ovih godina, sve do juče dok nije završila svoju dugogodišnju bitku sa opakom bolešću. S rakom pluća se bori mnogo ljudi u regiji...

- Kod žena se najčešće javljaju maligni tumori dojke, debelog crijeva, pluća i grlića materice. Broj oboljelih i umrlih od malignih oboljenja je u neprekidnom porastu, navodi za Blic mr. sc  med. dr. Ana Jovićević, za Blic, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

SIMPTOMI I UZROČNICI. "Uporan kašalj, pojava krvi u ispljuvku ili ponavljane upale pluća mogu biti simptomi raka pluća", dodaje ona.

Kada je riječ o tome šta može da izazove kancer, doktorica navodi da je rak samo u malom procentu posljedica djelovanja genetskih faktora, a da se u većini slučajeva javlja kao rezultat stila života, odnosno našeg ponašanja i uticaja sredine.

- Za rak pluća najznačajniji uzročnik je pušenje. Rizik mogu da povećaju i drugi faktori – izloženost duhanskom dimu u okruženju, odnosno pasivno pušenje, izloženost u životnoj ili radnoj sredini radonu, azbestu ili silikatima u rudnicima, aerozagađenje ili profesionalna izloženost pojedinim hemijskim jedinjenjima, napominje doktorka.

LIJEČENJE. "Prve korake liječenja predstavljaju postavljanje dijagnoze i određivanje u kom je stadijumu rak. Na osnovu podataka o pacijentu i karakteristika bolesti, tim stručnjaka različitih specijalnosti donosi odluku o načinu liječenja koje je najčešće kombinacija više terapijskih pristupa: hirurgije, zračne terapije, hemioterapije, hormonoterapije ili biološke terapije", objašnjava.

Kako dodaje, uspješnost liječenja zavisi od vrste maligne bolesti, stadijuma bolesti u trenutku kada se dijagnoza uspostavi i blagovremenog liječenja.

- Pored uspješnosti liječenja, savremeno onkološko liječenje ima za cilj da obezbijedi i zadovoljavajući kvalitet života osoba koje boluju od raka, naglašava dr Jovićević.

POVEZANO
svrbež10 upozoravajućih znakova da karcinom RASTE u Vašem tijelu!

MJERE PREVENCIJE. Među mjerama borbe protiv raka pluća, ali i ostalih oblika kancera prevencija ima najvažnije mjesto.

- Postoji primarna prevencija u koju se ubraja zdrav način života, odnosno sljedeće mjere predostrožnosti: zabrana pušenja, zaštita od izloženosti duhanskom dimu, pravilna ishrana, fizička aktivnost i sprječavanje gojaznosti, izbjegavanje alkohola, zaštita od prekomjernog izlaganja UV zračenju, prevencija i liječenje infekcija povezanih s malignim bolestima, odnosno vakcinacija protivhepatitisa B, vakcinacija protiv HPV - naglašava.

POVEZANO
Donna Ares bez koseMLADI PJEVAČ O ZADNJIM DANIMA DONNE ARES: Kad je shvatila da gubi bitku s bolešću...

(Doznajemo.com/Alo.rs)