Osjećaj napetosti u lopaticama i zakočenosti u vratu poznat je mnogima, posebno žrtvama sjedilačkog načina života, i potreba da se rastegnemo prirodna je. No, može biti opasna...

Naime, Josh Hader, 28-godišnji muškarac pretrpio je teški moždani udar nakon što je sam sebi istegnuo vrat. Šokantan je to naslov članka kojeg je objavio britanski Pop Sugar, a događaj koji zaista, "na prvu", zvuči nevjerovatno, treba shvatiti kao upozorenje za mnoge akcije "samorastezanja" kojima smo skloni u kućnoj radinosti ili kad tražimo od drugih, "ufajući" se samo u njihovu snagu, da nam to urade, piše Slobodna Dalmacija.

Osjećaj napetosti u lopaticama i zakočenosti u vratu poznat je mnogima, posebno žrtvama sjedilačkog načina života, i potreba da se rastegnemo prirodna je.

No očito itekako treba paziti kako to radimo.

- Čim sam čuo klik, cijela moja lijeva strana tijela počela je otkazivati - ispričao je za britanski portal Hader, prisjećajući se užasnog trenutka.

- Ustao sam i pokušao otići do frižidera, sjećam se da nisam mogao pravo hodati... - pričao je novinarima nakon oporavka.

- Pacijent je oštetio svoju vertebralnu arteriju koja vodi do mozga - objasnio je dr. Vance McCollom, jedan od specijalista koji su liječili Josha, uz upozorenje da je mogao i umrijeti.

- Srećom, Joshov moždani udar nije bio tako opasan da mu ugrozi život, ali je imao nekoliko dana problema s hodanjem, patio je zbog zamućenog vida i iskusio bolno štucanje koje je trajalo oko 10 dana, a još uvijek se teško oslanja na lijevu nogu - ispričao je doktor.

Inače, Josh je otac dvoje djece i priznaje da mu je najteže što još uvijek ne može pomoći supruzi oko malenog sina.

- Ne mogu ga podignuti iz krevetića, dati mu mlijeko usred noći. Ne mogu ništa od toga - priznao je.

Britanski doktor upozorio je da se vrat, prilikom "samoistezanja", treba samo "lagano poguravati s jedne strane na drugu".

- Nipošto ga nemojte okretati rukama, takvi radikalni i nestručni potezi mogu dovesti do puknuća arterije!