Jučer su završeni 9. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih "Vitez 2018", koje su organizirali Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB i UDiTB F BiH.

Ovi susreti su već odavno tradicija i evo već devetu godinu za redom Vitez je bio domaćin ovih nadaleko poznatih susreta .

Učesnici susreta, kojih je bilo oko 100, bili su članovi udruženja i udruga iz Slovenije, Hrvatske, BiH Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije i Bugarske.

Prvi dan susreta u petak 08.06. upriličena je tribina o temi transplantacija u BiH i regionu.

Svoja izlaganja na tribini su imali prof.dr. Senaid Trnačević iz UKC Tuzla koji je govorio o transplantaciji u BiH jučer, danas, sutra.

Susreti dijaliziranih 1

Zanimljivo je bilo čuti i izlaganje prim.dr. Jasne Stoić Brezak koja je govorila o transplantaciji u Republici Hrvatskoj - Hrvatski model, jer je poznato da je Hrvatska među vodećim zemljama u Europi i svijetu kada je u pitanju donacija i transplantacija organa.

Uloga transplantacijskog koordinatora u procesu same transplantacije bila je tema dr. Nermine Rizvanović iz KB Zenica,inače, najboljeg transplantacijsko-eksplantacijskog koordinatora u BiH.

Ne manje važno je bilo i predavanje prof.dr. Midhata Jašića koji je govorio o prehrani generalno, s posebnim osvrtom na prehranu nakon transplantacije.

Susreti dijaliziranih 1

- Ovaj panel smo iskoristili kako bi velikom broju medija koji su pratili ovaj događaj, prenijeli svu svoju gorčinu i ljutnju jer se ni nakon 6 mjeseci od usvajanja zakona ne događa ništa - transplantacija NEMA. Zakon je ostao mrtvo slovo na papiru a toga smo se najviše bojali. Zbog čega se radi sve manje transplantacija u BiH nikome nije jasno. Imamo stručne timove, zakon, novac, liste čekanja (doduše neažurne, ali one postoje). Ipak , logično je da svi putevi vode prema Federalnom ministarstvu zdravstva i Transplantacijskom centru koji na prijedlog menadžmenta bolnica imenuju koordinatore za transplantaciju a oni, čast izuzecima, ne rade svoj posao, I ZATO NIKOME NE ODGOVARAJU.

U subotu 09.06. na sastanku Mreže transplantiranih JI Europe donijeli smo zaključak da se obratimo Savjetu Europe - Europskoj komisiji, resoru za zdravstvo, kako bismo objasnili stanje vezano za liječenje pacijenta kojima je potrebna transplantacija. Mi iz BiH smo spremili taj dokument i nadamo se da će se naći zajedno s ostalim dokumentima u Vijeću Europe, jer nam je to izgleda posljednja šansa da se probude naše institucije i počnu da rade svoj posao kako bi spasili što veći broj života - navode organizatori, preciznije Upravni odbor Udruge dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB.

Susreti dijaliziranih 1

Susreti su nastavljeni sportskim aktivnostima, a u subotu navečer su na završnoj večeri uz zabavu podijeljena priznanja, pokloni, zahvalnice, medalje i pehari.

- Posebne pehare dodijelili smo našim herojima: Nermini Krivić iz Ključa koja je gotovo 35 godina na dijalizi i našem prijatelju i heroju nad herojima Stojcetu Cekovskom iz Makedonije koji je već 40 godina na dijalizi.

Zabava je potrajala do kasnih noćnih sati, a svi su obećali vratiti se na susrete sljedeće 2019. godine, kada bismo u Vitezu trebali imati jubilarne 10. susrete Jugoistočne Europe za dijalizirane i transplantirane pacijente - zaključuju organizatori.

(DozaZdravlja.com)