Budućnost liječenja i prevencije kardiovaskularnih bolesti mogla bi se nalaziti, izgleda, ne u ormarićima sa lijekovima, već u vašoj kuhinjskoj ostavi.

Obični nar izgleda da može prevenirati napredak bolesti koronarnih arterija, prema studiji koja je svojedobno objavljena u medicinskom žurnalu Atherosclerosis.

Štaviše, ta je studija pokazala da ekstrakt nara može prevenirati i čak dovesti do poboljšanja kod niza pataloških stanja, koja vrlo često dovode do smrtnog ishoda.

Kako je poznato, uzrok atheroskleroze je nakupljanje masnih materija na arterijskim zidovima, a eksperimenti o kojima se piše u žurnalu su provedeni nad miševima u labaratorijskim uslovima - davan im je ekstrakt nara zajedno sa vodom koju su pili.

Iako je terapija narom nešto povećala nivo holesterola, zabilježeni su neki drugi pozitivni efekti, također vezani za kardiovaskularne bolesti - poput snižavanja visokog krvnog pritiska.

Ljekovitost nara u narodu je poznata odavno, a nova istraživanja trebala bi voditi i njegovoj još uspješnijoj primjeni u liječenju.  

Arterije