Prema istraživanju, imati crne dlačice unutar uha može ukazivati na opasnost od srčanog udara! Šta je dovelo do ove ideje bilo je istraživanje dr. Sanders T. Franka i njegovog tima. Objavljeno je u New England Journal of Medicine, te ukazuje na to da dijagonalni nabor na ušnoj školjci može biti znak bolesti srca.

Zainteresirani za ovaj odnos uha i srca, stručnjaci su se udružili sa dermatologom kako bi pokušali pronaći odgovore. Prema pismu objavljenom 1984. godine u New England Journal of Medicine, postoji jaka veza između dlačica u kanalu uha i bolesti koronarnih arterija.

Grupa doktora, uključujući i Richard F. Wagnera s Boston University Medical School pretpostavlja da uzrok ugrušaka u arterijama može biti dugotrajno izlaganje androgenu, muškom hormonu.

Godine 1989. još jedan članak na tu temu se pojavio, ovaj put u indijskom Heart Journal. Ovaj članak je izložio rezultate istraživanja učinjenog na 215 indijskih bolesnika, koja se bavi vezom između ušne resice, dlačica u uhu i bolesti koronarnih arterija.

Prema autorima, "Značajna razlika je također uočena između muškaraca sa i bez prisustva dlačica u uhu odgovarajuće starosne grupe".

Iako odnos između dlačica uhu i srčanog udara još uvijek ostaje koliko-toliko nejasan, ne bi bilo loše ako primijetite njihov rast u uhu da odete na redovnu kontrolu kod doktora.