Jednostavnim samopregledima možete brzo utvrditi imate li povišen holesterol, probleme s plućima, cirkulacijom, organima za varenje ili lošu krvnu sliku.

1. PATITE LI OD NEDOSTATKA ŽELJEZA?

TEST: Okrenite dlan nagore i drugom rukom pritiskajte prste unazad. Dlan bi Vam trebao poblijediti, ali tri glavne linije koje ga horizontalno presjecaju treba da budu crvene. Blijede linije ukazuju na anemiju.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Slabost, tahikardija i bljedilo klasični su simptomi anemije i javljaju se kao posljedica smanjenog nivoa hemoglobina u krvi. Riječ je o proteinu koji vezuje kiseonik kako bi ga proslijedio u tkiva. Postoje razni oblici anemije, a jedna od najčešćih posljedica je nedostatak željeza.

SAVJET: Za početak uradite nalaz krvi, a onda promijenite ishranu. Jedite namirnice koje sadrže mnogo željeza, poput špinata, ali nikad u kombinaciji sa sirom, koji smanjuje apsorpciju ovog minerala u organizmu.

2. KOJE VAM NAMIRNICE NE PRIJAJU?

TEST: Nakon jela osećate nadutost ili vam se na licu i vratu pojavljuju crvene mrlje? Možda ne podnosite neku namirnicu. Otkrijte šta vam smeta. Prvo na vratu izmjerite broj otkucaja srca u minuti, a zatim pojedite porciju sporne hrane i nakon nekoliko minuta ponovno izmjerite puls.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Ako se puls ubrza za više od 10 otkucaja u minuti u odnosu na prvo mjerenje, to može da bude znak da vam namirnica koju ste pojeli ne prija. U slučaju intolerancije na neku hranu organizam aktivira odbrambeni sistemi i ubrzava rad srca.

SAVJET: Uradite Alcat test, kojim se određuje nivo IgG antitijela u krvi, nastalih kao posljedica netolerancije na različite namirnice.

3. KAKVA VAM JE PROBAVA?

TEST: U čaši vode razmutite kašičicu sode bikarbone i popijte. Trebalo bi da osjetite mučninu, a ako je niste osjetili, moguće je da imate probavnih problema.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Soda bikarbona u kontaktu s želučanom kiselinom proizvodi gasove koji izazivaju mučninu. Izostanak reakcije ukazuje na nizak nivo kiseline u želucu, koji ne smije da se zanemaruje. Najčešće se radi o posljedicama promjena na sluzokoži želuca i poremećaju u radu žlijezda koje stvaraju hlorovodoničnu kiselinu tokom probave. Sve su to tipični simptomi gastritisa, te bi trebalo da se obratite doktoru i obavite odgovarajuće preglede.

SAVJET: Ako je rezultat testa pozitivan, izbjegavajte masne sosove i pikantnu hranu koja se teško vari. Obavezno uradite analizu krvi.

4. DRŽITE LI HOLESTEROL POD KONTROLOM?

TEST: U ogledalu pažljivo posmatrajte područje oko očiju i pokušajte da uočite bijele grumenčiće oko kapaka, naslage masnoće koje ukazuju na povišen nivo holesterola u krvi.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Ovakve naslage formiraju se kad je ukupan holesterol viši od 6 mmol/L. Opasan je jer se taloži na zidovima krvnih sudova i povećava opasnost od razvoja srčanih oboljenja.

SAVJET: Uradite analizu krvi. Ukoliko vam holesterol prelazi 5,2 mmol/L, pređite na dijetetsku ishranu s malim procentom masnoća. Doktor bi Vam, ukoliko je potrebno, mogao prepisati terapiju za snižavanje nivoa holesterola.

5. DIŠETE LI `PUNIM PLUĆIMA`?

TEST: Zapalite svijeću i postavite je na oko 30 centimetara od lica, duboko udahnite i izduvajte prema njoj sav vazduh iz pluća. Ako ne uspijete da je ugasite iz prvog puta, znači da vam je kapacitet pluća smanjen.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Noćni napadi kašlja, gubljenje daha tokom trčanja i penjanja uz stepenište mogu da ukažu na respiratornu insuficijenciju, odnosno poremećaj plućne funkcije. Uzrok treba tražiti u lošoj kondiciji, astmi, bronhitisu ili pušenju.

SAVJET: Obratite se doktoru da bi Vam uradio tzv. spirometriju i izmjerio kapacitet pluća. Ako ste pušač, oslobodite se poroka. Okrenite se fizičkim aktivnostima. Krenite od svakodnevnih polučasovnih šetnji, a poslije nekog vremena možete i ozbiljnije da vježbate.

6. KAKVA VAM JE CIRKULACIJA?

TEST: Uštinite se kažiprstom i palcem na tri ili četiri različita mjesta na bedrima. Promjena boje od nekoliko sekundi ukazuje na početnu fazu zadržavanja tečnosti u tkivima.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Nakupljanje vode u tkivima simptom je slabe cirkulacije.

SAVJET: Za početak povećajte nivo fizičkih aktivnosti. U slučaju ozbiljnijih problema obratite se doktoru.