Želite znati zašto je stres tako loš za Vas? To je zbog toga što ima cijeli niz nepovoljnih efekata na Vaše srce i ostatak kardiovaskularnog sistema. Naravno, ne želite da Vaš kardiovaskularni sistem bude u lošem stanju i da značajno povećate rizik od srčanog ili moždanog udara!

Potpuno je normalno da se povremeno nađete pod stresom. Međutim, potpuno je drugačija situacija ako ste pod stresom cijelo vrijeme – to može opustošiti vaše fizičko i mentalno zdravlje, piše Health Digezt. I upravo zbog toga život pod stresom jedan je od faktora rizika za potencijalno smrtonosna kardiovaskularna oboljenja.

POVEZANO
Emir Solaković kardiovaskularni hirurg"3 dana pred smrt pitaju: Doktore, kako da živim zdravo? Posipaj se pijeskom i navikavaj na zemlju!"

VISOK KRVNI PRITISAK. Povećanje krvnog pritiska je normalno ukoliko ste anksiozni, nameti, umorni ili ljuti. Međutim, povišen krvni pritisak sve vrijeme nije normalan i može ugroziti Vaše srce – zapravo je hipertenzija glavni faktor rizika za razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema.

POVIŠEN «LOŠI» HOLESTEROL. Izlaganje prevelikom nivou stresa može voditi i ka povišenju nivoa tzv. «lošeg» holesterola. U pitanju je vrlo ozbiljna stvar, jer može dovesti do začepljenja arterija, što opet može povećati rizik osobe od dobivanja srčanog ili moždanog udara.

Stručnjaci tvrde da stres može djelovati na ovo gotovo jednako kao i loša prehrana.

POVEZANO
ValerianaPrema preporuci najpoznatijih alternativaca: TOP 10 PRIRODNIH SREDSTAVA ZA SMIRENJE!

POREMEĆAJ SRČANOG RITMA. Aritmija je termin koji se u medicinskoj praksi koristi da bi se opisao srčani ritam koji je abnormalan ili neregularan.

Ovo opet značajno povećava opasnost od formiranja krvnih ugrušaka, a posljedično i srčanog ili moždanog udara.

OŠTEĆENJE ARTERIJA. Oštećene arterije mogu pogoršati već postojeće probleme s kardiovaskularnim sistemom, bez obzira jesu li zbog pretjeranog stresa ili nečeg drugog.
Na primjer, oštećenje arterija može uzrokovati nakupljanje više plaka na unutrašnjem zidu arterija, a to može pogoršati začepljenje ili ukrućenje arterija.

POVEZANO
ArterijeOČISTITE ARTERIJE UZ POMOĆ SAMO JEDNE NAMIRNICE: Evo koja je to namirnica!

Oštećenje arterija također može prouzrokovati dalje povećanje krvnog pritiska, jer pogođene arterije više nisu u mogućnosti proširiti se kako bi efikasno prilagodile cirkulaciju.

POVEĆANJE ŠEĆERA U KRVI. Praktično svi znaju da imati visok nivo šećera u krvi jeste faktor rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, ali je također i faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

Stručnjaci smatraju da pretjerani stres također može povećati nivo šećera u krvi.

POVEZANO
Napitak 5 sastojaka 1«MOĆNI RECEPT»: Samo čaša OVOG SOKA očisti Vaše arterije i pomaže SRCU i TIJELU da rade lakše!