Zeničanka, majka troje djece, preminula je prošlog vikenda nakon što je na tijelo zalijepila četiri flastera za ublažavanje bolova. S obzirom na to da je smrt bila iznenadna te nije bilo informacija koje bi upućivale na neku tešku bolest ili tragove suicida, obavljen je uviđaj te naložena obdukcija.

Prema informacijama do kojih je došao portal Zenicablog, sudski vještak koji je obavio obdukciju potvrdio je informacije do kojih su istražitelji došli tokom uviđaja, a koje upućuju na to da je žena preminula uslijed nepropisne upotrebe flastera protiv bolova, koje joj je van BiH kupio član porodice.

– Osoba je imala problema s kičmom te se odlučila na upotrebu flastera koji se nude na društvenim mrežama, u prodajnim lancima, nažalost, i na pijacama. Oni koji se prodaju u apotekama, uglavnom se dobivaju na recept i imaju u svakom slučaju uputstvo na našem jeziku. Sigurno je da ovi, koje je koristila, nisu korišteni na propisani način jer su na tijelu umrle pronađena četiri flastera, čime je ona preko njih i kože u tijelo unijela višestruko veću količinu tvari za ublažavanje bolova, za koju je smatrala da će joj pomoći, a formalno “predoziranje” dovelo je do smrti. Zato je nužno da se bilo kakvi lijekovi, ali i sredstva za ublažavanje bolova, ma koliko izgledali beznačajni i neopasni, koriste isključivo uz recept ili savjet, odnosno uz čitanje i najvažnije pridržavanje uputstava – izjavio je sagovornik spomenutog portala iz istražnih tijela.

POVEZANO
Kurkuma i med pastaUMJESTO `IBUPROFENA` KOJI MOŽE BITI OPASAN evo šta da koristite protiv bolova!

U toku su superanalize krvi radi potvrđivanja nalaza obdukcije. Mediji u BiH su ranije više puta pisali o opasnosti uzimanja bilo kakvih lijekova “na svoju ruku”, a posebno kupovini van ovlaštenih apoteka.

Novinari "Večernjeg lista" su provjerili dostupnost flastera protiv bolova na bh. oglasnicima i pronašli ih nekoliko, svi su bili kineske proizvodnje, u pakovanju se nalazi do 8 flastera, a cijena im ne prelazi 6 KM (nešto više od 3 eura).

Kada doktor propiše upotrebu flastera i kada su kupljeni u apotekama, zasigurno su od velike pomoći oboljelima. Međutim, svaku nabavku “na svoju ruku” treba izbjegavati.

– Prije 5 godina i ja sam stavila dva flastera donesena iz Austrije. Dugo ću još pamtiti neizdržive bolove i patnju. Cijelu noć sam trpjela u nadi da će mi pomoći. Kad sam osjetila jak bol u srcu, skinula sam ih i bacila. Od tada sam rekla sebi – nikad više i neka svakom ovo bude pouka – jedan je od komentara na Fejsbuku.

POVEZANO
Iva TreznerIZ POLICIJE POTVRĐENA SMRT ŽENE ZBOG KORIŠTENJA FLASTERA: Evo koji su opasni!