Čini se da fizička smrt ne donosi kraj kretanju tijela, tvrde australijski naučnici koji su u svojoj studiji došli do nevjerovatnog otkrića.

Studija je provedena na "farmi tijela" u Australiji, a cilj joj je bio utvrditi kako se tijela tačno raspadaju. Ono što su uočili je da trupla nisu posve ukočena i da se mogu pomicati čak i godinu dana nakon službenog proglašenja smrti, piše IFL Science.

POVEZANO
Čulo mirisa - nosOVO JE PRVI ZNAK DA SE PRIBLIŽAVA SMRT: Istraživanje potvrdilo da je u pitanju gubitak čula mirisa?!

Ekipa naučnika je proučavala time-lapse raspadajućih tijela, gledajući fotografije trupla uslikane svakih 30 minuta tokom perioda od 17 mjeseci. Očekivali su da će vidjeti neke pomake na slikama u prvim danima nakon smrti, ali svjedočili su pokretima punih godinu i po, a vjeruju kako su ti pokreti rezultat "isušivanja ligamenata".

- Otkrili smo da se ruke značajnije miču, tako da su one na početku bile spuštene niz tijelo, a na kraju su završile uz njega, prema gore - izjavila je autorica studije, Alyson Wilson.

Objašnjava kako svakodnevno učimo nove stvari o smrti, a iako svaka kultura i religija imaju svoje filozofije i jedinstvene ideje o toj temi, počinjemo učiti puno novih znanstvenih činjenica o njoj.

- Pokreti nakon smrti vezani su uz sam proces raspadanja, tijelo se na taj način mumificira - objašnjava Wilson.

POVEZANO
MrtvacnicaJEZIVA ISTINA: Evo šta se događa sa tijelom nakon što čovjek umre!