U Medicinskom centru Langoun Univerziteta u New Yorku obavljena je do sada najobimnija transplantacija lica. Plastični hirurg Eduardo Rodrigez bivšem vatrogascu presadio je lice muškarca koji je preminuo poslije motociklističke nesreće.

Prilikom operacije, koja je obavljena u osmom mjesecu i trajala više od 26 sati, 41-godišnji vatrogasac – volonter Patrick Hardison iz Tennesseeja dobio je lice 26-godišnjeg Davida Rodebaugha, mehaničara iz Brooklyna.

Hardison, otac petero djece, teško je povrijeđen 5.9.2001. dok je gasio požar. U prvoj operaciji presađeno mu je tkivo s butina, ali je u godinama koje su uslijedile operisan još 71 put i postao je ovisan o analgeticima. Doktori očekuju da bi Hardison trebao imati normalan vid i potpunu funkciju mišića lica kada mu spadne otok.

Patrick Hardison 41-godišnji je penzionisani vatrogasac koji je tokom intervencije na gašenju požara u jednoj kući stradao kad mu je krov pao na glavu. Maska koju je nosio na licu, istopila se, a Hardison je ostao bez lica, kose na glavi i ušiju. Jedva je preživio ovu nesreću, a u 14 godina od nesreće prošao je čak 71 plastičnu operaciju. Tokom svih tih godina pio je velike količine lijekova protiv bolova, jer ga je koža na licu boljela i mišići zatezali.

A onda je dobio priliku da mu se transplantira novo lice zahvaljujući sredstvima i interesu Medicinskog univerziteta Lagone u New Yorku. Operacija vrijedna oko milion dolara nije bila nimalo jednostavna.

Patricku su doktori u operaciji koja je trajala 26 sati transplantirali lice 26-godišnjeg Davida Rodebaugha koji je nakon motociklističke nesreće završio u komi.

Transplantacija lica 1
David Rodebaugh: Mladić čije je lice transplantirano na Hardisona

Hardison je, procjenjivali su, imao 50:50 posto šanse da preživi ovako komplikovani zahvat u kojem su doktori morali paziti prilikom prespajanja krvnih žila i živaca i namještanja kostiju lica. Iako su ljekari strahovali da bi Patrick unutar tri mjeseca mogao doživjeti neki oblik odbacivanja organa, to se nije dogodilo. Otac petero djece dobio lice mladića

Penzionisani vatrogasac, kojem se većina od njegovo petoro djece ni ne sjeća kakvo je lice imao prije nesreće, danas se dobro oporavlja. Dekan Medicinskog fakulteta, Robert Grossman nazvao je ovu operaciju revolucionarnom te najopsežnijom operacijom ovakve vrste koja predstavlja veliki korak u rekonstruktivnoj plastičnoj medicini koja bi uveliko mogla pridonijeti razvoju nauki i medicine.

  • //images.doza.network/www.dozazdravlja.com/original/Transplantacijalica640.jpg
  • //images.doza.network/www.dozazdravlja.com/original/Transplantacijalica640.jpg
  • //images.doza.network/www.dozazdravlja.com/original/Transplantacijalica640.jpg

No, naći donora za Hardisona nije bilo tako jednostavno. Medicinski tim morao je pronaći odgovarajućeg donora s istom krvnom grupom, visinom, težinom, bojom kože, bojom kose i ono najvažnije, bez antitijela koja bi uzrokovala odbacivanje transplantirane kože.

Transpl-lica Hardison_face_transplant_1Kako je koža najveći ljudski organ i odbrambeni mehanizam za ostatak organzima te ima najveću obranu od bolesti i infekcija, očekuje se kako će Hardison do kraja života morati piti lijekove. Hardison to danas smatra najmanjim problemom, jer bi napokon trebao moći živjeti normalno.

“Djeca su prije bježala od mene vrišteći i plačući kad bi me vidjeli. Stoga vjerujem da postoje i gore stvari od smrti”, komentirao je kratko.

(DozaZdravlja.com/Telegram.hr)