Asim Hamzić, bivši policajac iz Visokog, tvrdi da ima potpuno prirodan recept za odvikavanja od cigareta. Deset kilograma jabuka – kazao je Asim – pojesti u roku od tri dana zaredom, i cigareta vam više nikada ne bi trebala pasti na pamet.

– Nakon ove brze terapije jabukama, izgubi se želja za cigaretama. Kao da nikada niste bili duhanski ovisnik – kazao je prije izvjesnog vremena Asim Hamzić, kako ga je citirala Aura.

– Za tri dana potrebno je pojesti deset kilograma jabuka, bilo koje vrste. Oguljene ili neoguljene, to ne igra ulogu u procesu odvikavanja. Za to vrijeme, osim jabuka, ne jede se i ne pije ništa drugo. A sve vrijeme cigarete konzumirati kao i ranije. Nakon trećeg dana, jednostavno više nemate želju za cigaretama – kaže Asim.

Osim blage glavobolje za vrijeme trodnevne terapije, nije osjetio druge posljedice. Asim je bio strastveni pušač punih 35 godina. Dnevno je pušio tri kutije “Drine”. Nakon što je probao druge metode, isprobao je recept sa jabukama – i uspio!

Danas, kada se, nakon godina nepušenja, potpuno uvjerio da je terapija jabukama djelotvorna, odlučio ga je rado preporučiti drugim pušačima. Uostalom, i doktori smatraju da ova metoda ima logike. Naime, tolika količina jabuka u kratkom vremenskom roku djeluje kao snažan pročistač organizma.

A, osim jake želje koju osoba koja se odvikava od nikotina mora imati, detoksikacija, odnosno pročišćavanje organizma, igra važnu ulogu u ovom procesu.

Jedenje jabuka, pa makar se radilo i o deset kilograma u roku od tri dana, izuzev onima koji imaju problema sa želučanom kiselinom, ne može izazvati nikakve neželjene posljedice, čak ako recept odvikavanja i ne uspije.

(DozaZdravlja.com/Aura.ba)