Ovo je osam boesti iz popularne TV serije "Dr. House" koje Vas stvarno mogu zakačiti...

1. Rikecijske boginje

Priča iz serije:

Mlada djevojka dođe u dodir sa slomljenom bocom sa potopljenog robovlasničkog broda, i vjeruje se da se zarazila boginjama. Kasnije se otkrije da se zarazila s rikeacijskim boginjama, bakterijskom bolešću koju prenose miševi, a lako se liječi.

U stvarnom životu:

Ova bolest može se pojaviti u obliku kraste s crnim centrom na mjestu ugriza. Može je pratiti groznica, glavobolja i osip nalik ovčijim boginjama. Bolest se češće javlja u urbanim područjima.

Kako spriječiti:

Pridržavajte se osnovnih higijenskih navika, i pazite da niste u blizini štetočina. Takođe nemojte dolaziti u kontakt s potopljenim starim stvarima.

2. Trovanje zlatom

Priča iz serije:

Za vrijeme se*sa sa suprugom, muškarac počne teško da diše. Lupus je, po običaju, isključen. Nakon što testiranja na sve uobičajene teške metale ne donesu rezultat, otkriveno je da ga je žena trovala sa zlatnim natrijum-tiomalatom.

U stvarnom životu:

Simptomi trovanja zlatom uključuju propadanje koštane srži, žuticu i krvarenje iz nosa. To je jedan od manje učestalih načina trovanja ljudi.

Kako spriječiti:

Trovanje teškim metalima je prilično često i može se dogoditi zbog izloženosti metalima u industriji, zagađenom vazduhu ili vodi ili gutanjem.

3. Erdehim-Chesterova bolest

Priča iz serije:

Nakon što je je primljena pacijentkinja s krvavim prolivom, House pokušava da otkrije boluje li od Erdehim-Chesterove bolesti, izuzetno rijetkog stanja koje je bilo smrtonosno poslednji put kad se on s njom suočio. Iako su prvi testovi bili negativni, House je rizikovao život pacijentkinje kako bi dobio tkivo potrebno za biopsiju, nakon čega se ispostavi da je postavio dobru dijagnozu od početka.

U stvarnom životu:

Riječ je o rijetkoj bolesti koja se napada ćelije koje se brinu za imunitet. Naime, dolazi do prekomjerne proizvodnje histocita, vrste bijelih krvnih ćelija koje se inače bore protiv infekcija i rana. U slučaju razvoja ove bolesti one se skupljaju u različitim organima i tkivima što može rezultirati raznovrsnim simptomima, uključujući i otkazivanje organa. Nakon pet godina bolesti, procenat za preživljavanje iznosi tek 41 posto.

Kako spriječiti:

Još je nepoznat uzrok, a bolest se obično ne javlja prije srednjeg doba. Tretmani uključuju hemoterapiju, imunoterapiju i kortikosteroide.

4. Kuga

Priča iz serije:

Žena ne može da spava ni nakon što je progutala cijelu bočicu tableta za spavanje. Kasnije se javlja rektalno krvarenje, a zatim i problemi s jetrom. House pretpostavi da je pacijentičin pas ‘pokupio’ buhe koje su nosioci kuge. I naravno da je u pravu.

U stvarnom životu:

Kuga je u posljednjoj velikoj epidemiji pobila jednu trećinu stanovnika Europe. Danas se u SAD godišnje pojavi 10-15 slučajeva, i to većinom u ruralnim zapadnim područjima i to nakon što životinje pokupe buhe s ovom bolešću. Simptomi uključuju groznicu, glavobolju i natečene limfne žlijezde. Trenutno najveće žarište je Madagaskar.

Kako spriječiti:

Ne dirajte uginule životinje, a kućne ljubimce zaštitite od buha.

POVEZANO
Epidemija kamion DZVraća se najgora bolest ikad? KUGA OPET PRIJETI ČOVJEČANSTVU

5. Bolest spavanja

Priča iz serije:

Žena misteriozno dobija temperaturu i počne prekomjerno da spava. Iako ekipa dr. Housea prvo posumnja na tumor, simptomi ukazuju na bolest spavanja, za koju shvate da je žena ‘pokupila’ tokom afere.

U stvarnom životu:

Simptomi afričke bolesti spavanja uključuju povišenu temperatutu, jaku glavobolju, razdražljivost, ekstreman umor i natečene limfne čvorove. Može rezultirati smrću ako se ne liječi. Inače, bolest se pojavljuje samo u afričkim državama u kojima je prenose ce-ce muhe, a postoje slučajevi zaraze nakon posjete ovom kontinentu.

Kako spriječiti:

Ograničite mogućnost izlaganja ce-ce muhama tokom posjete Africi. Ovo uključuje nošenje neutralnih boja odjeće i duge rukave.

6. Ospice u mozgu

Priča iz serije:

Nakon što igrač lakrosa počne da vidi dvostruku sliku i kolabira na terenu, otkrije se da je imao i noćne more i da ne razmišlja čisto. Doznaje se i da je kao dječak bio usvojen, a House otkriva da nije kao beba dobio sve vakcine i da ima boginje u mozgu.

U stvarnom životu:

Da, stvarno se mogu dogoditi, iako su više-manje istrebljene tamo gde se provodi obavezna imunizacija.

Kako spriječiti:

Samo vakcinom.

7. Sindrom ogledala

Priča iz serije:

Lopovi pozovu Hitnu pomoć nakon što njihova žrtva kolabira. Postaje jasno da pacijent ima oštećenja mozga i oponaša najjaču osobu u prostoriji.

Dr. House ovo koristi kako bi otkrio kako se muškarac razbolio.

U stvarnom životu:

Mimikrija zbog oštećenja mozga se zaista može dogoditi. Slučaj iz stvarnog života zabilježila je psiholog Giovana Cancilila.

Kako spriječiti:

Kako biste spriječili oštećenja mozga jednostavno budite oprezni. Nosite kacigu na biciklu ili motoru, i vežite se u autu.

8. Paraziti u mozgu

Priča iz serije:

House ide u detektivsku misiju kako bi otkrio šta ubija doktora Formana. Posjećuje kuću u kojoj sumnjaju da se Forman zarazio i otkriva da voda iz cisterne na krovu sadrži parazite koji se hrane moždanim ćelijama, i izazivaju amebični meningoencefalitis.

U stvarnom životu:

Ovaj parazit može se naći u toploj vodi i zemlji i obično ulazi u tijelo kroz nos. Iako se rijetko pojavljuje, može biti smrtnosan.

Kako spriječiti:

Iako je bolest prilično rijetka, prevencija uključuje izbjegavanje plivanja u toploj vodi neprovjerenog kvaliteta i izbjegavanje posjete familijama čiji članovi boluju od neobičnih bolesti.