Najnovija istraživanja potvrđuju da nas sunčeva svjetlost štiti od brojnih zdravstvenih problema, poput pretilosti, srčanih i moždanih udara, astme i multiple skleroze, uz to što nam podiže raspoloženje, piše Slobodna Dalmacija.

Ne radi se samo o vitaminu D koji naša koža proizvodi iz sunčeve svjetlosti, a pomaže izgradnji zdravih kostiju i zubi, te štiti od raka debelog crijeva, sunčevi zraci koriste našem tijelu i na puno drugih načina, npr. za proizvodnju nitričkog oksida koji štiti kardiovaskularni sistem, kao i za proizvodnju serotonina.

Veliko istraživanje koje su stručnjaci Instituta Karolinska u Stockholmu proveli na gotovo 30.000 Šveđanki, čije su se navike sunčanja pratile 20 godina, pokazalo je da je potpuno izbjegavanje sunca jednako štetno kao i pušenje. Nepušačice koje su izbjegavale sunce imale su očekivani životni vijek sličan onome pušačica iz grupe s najvećim izlaganjem suncu, što indicira da je izbjegavanje sunca rizični faktor slične magnitude kao pušenje.

Sunce pomaže i u smanjenju upalnih procesa u organizmu, a eksperimenti na miševima provedeni na univerzitima u Southamptonu i Edinburghu pokazali su da može pomoći i u održavanju vitkosti, zahvaljujući ultraljubičastom zračenju koje sprječava razvoj pretilosti i dijabetesa tipa 2. Nedostatak sunčeve svjetlosti ima negativan fizički uticaj i na djecu, odnosno na njihov vid, pokazalo je istraživanje provedeno u Australiji. Djeca koja su većinu vremena provodila u zatvorenom prostoru imala su značajno veću incidenciju visoke miopije.

Dio stručnjaka smatra da aktuelne savjete o zaštiti od sunca, kojima dominira zabrinutost zbog raka kože, treba pažljivo preispitati i izbalansirati rizike od raka kože i kardiovaskularnih bolesti. Naravno, to ne znači da trebamo provoditi nebrojene sate na suncu i to bez zaštite, kao i u nizu drugih stvari, umjerenost je ključ dobrobiti za zdravlje.

Dr. Richard Weller, koji predaje dermatologiju na Univerzitetu Edinburgh, prošle je godine objavio rad u kojemu tvrdi da je starijim ljudima potrebnije izlaganje sunčevoj svjetlosti. Savjete o zdravom izlaganju suncu treba ponovno razmotriti, tvrdi on, starijoj populaciji manjka sunca, što je vidljivo iz niskog nivoa vitamina D u krvi i manjku aktivnosti na otvorenom.

Tim stručnjaka koji je dr. Weller vodio prije dvije godine utvrdio je da izlaganje sunčevoj svjetlosti može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.