Mandarina ovih dana ima u izobilju, a osim ploda, mnogi vole i kore. I imaju odličan razlog za to. Ona se može iskoristiti na mnogo načina, a ono što je možda i najvažnije - može biti pravi lijek!

Samo jedna mandarina može nam osigurati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C koji čuva naš DNK od oštećenja i jača imunološki sistem. Snižava i loš holesterol koji povećava rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti jetre i srčanih oboljenja. Mandarine mogu i smanjiti rizik od raka jetre, utvrdili su stručnjaci sa Univerziteta Kyoto u Japanu. Otkrili su da osobe koje pate od hroničnog virusnog hepatitisa mogu sniziti rizik od razvoja raka jetre ako piju svježi sok od mandarine.

POVEZANO
Kolac s mandarinamaKOLAČ S MANDARINAMA: Ukusan desert, ali i veoma zdrav

Mandarine su odličan izvor dijetalnih vlakana, sadrže čak tri grama vlakana na 100 grama i pružaju duži osjećaj sitosti.

KORE MANDARINE mogu poslužiti kao odličan izbor za ublažavanje kašlja i grlobolje. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u staklenku. Mljevene kore prelijte 40-postotnim medicinskim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji 7 dana na tamnom mjestu. Ovako prtipremljenu, koru mandarine konzumirajte svaki dan do nestanka simptoma, jednu čajnu kašičicu nakon jela.

OPREZ! Ipak poznato je da svi oni koji imaju problema s jednjakom i čirevima trebaju izbjegavati određenu hranu od citrusa.

Limun, narandže, grejpfrut, mandarine... sadrže dosta vitamina C i blagotvorni su po zdravlje. Međutim, ujutru ih i ostali trebaju izbjegavati jer sadrže kiselinu koja može da napadne sluznicu i uzrokuje bolove u ustima i grlu. O tome više pročitajte u tekstu ispod...

POVEZANO
Hrana na prazan stomakOvo je 7 opasnih namirnica: HRANA KOJU NE TREBA JESTI NA PRAZAN STOMAK !!!