Veliki hit alternativne medicine i načina života u zadnje vrijeme je pijenje tzv. "odmrznute vode", a sve je popularnije i u našim krajevima...

Ideja polazi od sljedećeg: Idealna voda, koja se nalazi u prirodi i potpuno odgovara živim organizmima, dobija se iz leda i snijega otapanjem i zove se “odmrznuta voda”. Navodno, u zamrznutoj, pa poslije otopljenoj vodi, prečnik molekula se mijenja i potpuno odgovara veličini otvora na ćelijskoj membrani. Takvi molekuli vode lakše se kreću i stupaju u reakciju s različitim supstancama u organizmu, štedeći energiju!?

Navodno, "odmrznuta voda" nosi veliki energetski potencijal i značajno stimuliše životne procese u organizmu.

Prema jednom od sajtova koji promovišu ovu tehniku, ovakvu aktivnu vodu možemo da dobijemo ako koristimo "tehnologiju" same prirode. Vrlo jednostavno: sporo zaleđivanje i odstranjivanje taloga. To se dešava zato što led ima kristalnu strukturu, sastavljenu iz molekula vode i drugim primjesama koje su rastvorene nema mjesta u kristalnoj rešetki. Tako da čestice štetnih supstanci se smještaju u međuprostor i njima treba duže vrijeme i niža temperatura da se zalede u odnosu na obične, čiste kristale. Ove štetne materije praktično budu istisnute i lako se odvajaju.

POVEZANO
Sarah Smith 1ŽENA PILA PO TRI LITRE VODE 28 DANA: Nakon toga desilo joj se ovo!

Nudi se i recept: nalijemo običnu vodu iz česme u poklopljenu posudu i stavimo u zamrzivač. Dolazi do laganog formiranja leda u centru, a na bočnim stranama i dnu odvaja se štetni talog kome treba više vremena da se zaledi. Taj tečni ostatak odlijemo, a u posudi nam ostaje led. Ostavimo da se otopi spontano, bez zagrijavanja.

Na kraju treba reći da zvanična nauka prema ovom svemu rečenom ima veliku rezervu, ali ako ništa drugo tvrdi se da odmrznuta voda ne bi trebala biti štetna.

(DozaZdravlja.com)